Ostropest plamisty (Silybum marianum)

Aktywne składniki

Sylimaryna (przeciwutleniacz)

Opis

Ostropest plamisty zaliczany jest do astrowatych. To roślina jednoroczna, która swoim wyglądem bardzo przypomina oset. Charakteryzuje się grubą, prostą i rozgałęziającą się na górze łodygą. Liście są bezogonowe z silnie kolczastymi, ostrym zakończeniami. Swoim kształtem najczęściej przypominają elipsę. Koszyczki kwiatostanu nie przekraczają 5cm długości. Są purpurowe i osłonięte kolcami. Krzew ostropestu może osiągnąć nawet 2 m wysokości.

Występowanie

Roślina pochodzi z obszarów śródziemnomorskich tj. Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja. W Polsce bywa hodowana, choć można ją również spotkać rosnącą dziko.

Dostępne formy

Pastylki, napar lub nalewka

Zastosowanie

Preparaty na bazie sylimaryny (bardzo silny przeciwutleniacz) obecnej w owocach ostropestu plamistego wykorzystywane są m.in. w leczeniu stłuszczenia oraz marskości wątroby , nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz przy niektórych nowotworach. Podawane są również po zakończeniu walki z żółtaczką.

Ostropest plamisty ma działanie przeciwzapalne, przyśpiesza regenerację i produkcję nowych komórek w wątrobie. Jest jednym z najlepszych środków oczyszczających i odtruwających organizm np. po zatruciu alkoholem , dwutlenkiem węgla, pestycydami oraz muchomorem sromotnikowym.

Roślina może być wykorzystywana również w kuchni. Z jej liści przyrządza się sałatkę.

Przeciwwskazania

Długotrwałe stosowanie leków zawierających wyciąg z ostropestu plamistego może być niebezpieczne. Zawarte w nim substancje hamują wydzielanie niektórych enzymów (głównie CYP) oraz wpływają na funkcjonowanie wąskiej grupy leków np. metronidazol, indinowir). Aktywność pierwszego z nich w połączeniu z ostropestem spada aż po 50proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Zobacz wideo

Czytaj także:

Zioła łagodzące dolegliwości jelitowe

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)

Podbiał pospolity (Tussilago farfara)

Dzika róża (Rosa canina)

Bez czarny (Sambucus nigra)

Więcej o: