Bez czarny (Sambucus nigra): właściwości, zastosowanie

Napar z czarnego bzu pomaga zwalczyć gorączkę, łagodzi kaszel. Warto go również stosować dla wzmocnienia odporności, ponieważ zawiera sporo witamin i minerałów. Sprawdź, jakie inne właściwości ma czarny bez.

Właściwości czarnego bzu

Czarny bez zawiera cenne skaldniki aktywne: flawonoidy (kemferol, rutyna, kwarcetyna), pektyny, kwasy organiczne, witaminy (B i C) , karotenoidy, sole mineralne, garbniki

Krzew bzu czarnego może osiągnąć wysokość nawet 10 metrów. Ma duże ciemnozielone, od spodu jaśniejsze liście. Kwiaty są białe i zebrane w duże i płaskie baldachy. Mięsiste owoce bzu czarnego mają fioletowo-czarną barwę. Swoją nazwę zawdzięcza barwie owoców, które zbieramy w sierpniu.

Rosną w lesie i parku, nawet w centrum miasta. Zarazem pamiętaj, że zbiory dla zdrowia należy robić tylko w miejscach oddalonych od ulicy czy zakładów przemysłowych. Dziki bez czarny można spotkać Afryce, Azji a nawet Nowej Zelandii. W wielu innych miejscach na świecie jest uprawiany.

Bez czarny jest częstym składnikiem herbat. Dodatkowo robi się z niego sok oraz lecznicze napary. Przede wszystkim jest jednak rośliną ozdobną.

Czarny bez: zastosowanie

Owoce bzu, np. w formie herbatki, wspomagają odchudzanie i diety oczyszczające . Pomagają bowiem usunąć z organizmu szkodliwe substancje z przemiany materii, działają odtruwająco.

Sok z bzu czarnego nietrudno spotkać w polskiej spiżarni. Jest smaczny, a zarazem skuteczny w walce z wirusami i zwalczaniu przeziębieniowych dolegliwości. Jeśli chcesz przygotować go samodzielnie, dojrzałe, umyte i przebrane owoce ogrzewaj w garnku na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Kiedy popękają i puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i małymi porcjami wyciskaj w płóciennym woreczku. Gdy sok się odstoi, przecedź go delikatnie i dodaj cukru (4 szklanki na każdy kilogram owoców). Gotuj kilka minut i rozlej do butelek lub słoików.

Chociaż nie przepadamy za zapachem kwiatów bzu czarnego, nie zapominamy o cennych właściwościach. Zrobiony z nich odwar działa napotnie, obniżając gorączkę. Nadaje się też do płukania jamy ustnej oraz gardła, gdy toczy się w nich infekcja. Jeśli cierpisz z powodu zapalenia spojówek , dolegliwości złagodzą okłady. Wystarczy nasączyć w odwarze gazik i schłodzony do bezpiecznej temperatury położyć na powiekach.

Zobacz wideo
Więcej o: