Enzym z ananasa może pomóc chorym na alzheimera

Hinduscy naukowcy odkryli, że zawarta w ananasach bromelaina może łagodzić objawy alzheimera. W przyszłości ten roślinny enzym może być wykorzystany do stworzenia leków hamujących postęp tej choroby. Dalsze badania mają wykazać, czy korzystny wpływ może mieć także profilaktyczne spożywanie soku z tych owoców.

Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bromelaina (bromelina) to enzym rozkładający białka, który naturalnie występuje w łodygach ananasa. Od dawna wiadomo, że nie tylko ułatwia trawienie białek, ale także działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo,  poprawia mikrokrążenie i zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Zdaniem naukowców z Lovely Professional University w Phagwara w Pendżabie niezwykłe właściwości bromelainy mogą też pomóc osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera. Szczegółowe wyniki badań na ten temat opisano na łamach "NeuroToxicology".

Jak bromelaina może pomóc w leczeniu choroby Alzheimera?

Testy z udziałem myszy laboratoryjnych wykazały, że przy wykorzystaniu bromelainy można doprowadzić do wyraźnej poprawy u osobników z poważnymi uszkodzeniami neurodegeneracyjnymi spowodowanymi na skutek choroby Alzheimera. Zmiany zauważono m.in. na podstawie wyników badań biochemicznych oraz badania tkanek pod mikroskopem. Osobniki, które z powodu zmian spowodowanych alzheimerem nie były w stanie orientować się w przestrzeni, po zastosowaniu bromelainy uzyskiwały lepsze rezultaty badań.

"Na podstawie analizy histopatologicznej neuronów mózgu myszy wykazano poprawę poprzez leczenie bromelainą. Wyniki wskazywały na to, że enzym ten może mieć potencjał w leczeniu choroby Alzheimera" - wyjaśnia Rakesh Kumar, współautor badań. 

Enzym zawarty w ananasach można wykorzystać do opracowania nowych leków na alzheimera

Naukowcy uważają, że nowe odkrycie na temat bromelainy ułatwi stworzenie skuteczniejszych niż do tej pory preparatów farmaceutycznych, które mogłyby znacząco poprawić komfort życia osób cierpiących na alzheimera - zwłaszcza, że pochodzący z ananasów enzym ten jest powszechnie dostępny i bezpieczny do spożycia.

"Nawet rutynowe spożywanie tej biocząsteczki w postaci soku z ananasa może również być korzystne i dać poprawę stanu pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, ale nadal potrzebne są dalsze badania w tym kierunku" - zapewnia prof. Navnett Khurana. Jego zdaniem tak korzystny efekt wywołany za sprawą bromelainy nie był wcześniej znany w medycynie.

Więcej o: