Kwas foliowy

red.
31.07.2007 , aktualizacja: 20.07.2012 15:48
A A A Drukuj
Pieczywo, przede wszystkim to pełnoziarniste jest bogatym źródłem kwasu foliowego

Pieczywo, przede wszystkim to pełnoziarniste jest bogatym źródłem kwasu foliowego (Shutterstock)

Podstawowe informacje

Jest to naturalny składnik diety , który bierze udział w tworzeniu DNA i RNA, czyli budowie kodu genetycznego człowieka.

Dawki

  • Dorośli - 0,4 mg/dobę

  • Kobiety ciężarne - 1,2 mg/dobę

  • Kobiety karmiące - 1mg/dobę

    Źródło:

  • Suche kiełki

  • Soczewica

  • Pomarańcze

  • Pełnoziarniste pieczywo

  • Wątroba

  • Brokuły

  • Buraki

  • Szpinak

    Skutki niedoboru:

    Niedobór u kobiet w ciąży może powodować występowanie wad wrodzonych u ich dzieci. U każdego może powodować zaburzenia żołądkowe oraz anemię .

    Przedawkowanie i działania uboczne

    Działania uboczne kwasu foliowego są rzadkie.

    Uwaga: Jeśli zauważysz u siebie nudności, wymioty, bóle głowy, uczucie osłabienia i inne niespecyficzne objawy, skontaktuj się ze swoim lekarzem, ale bez jego zgody nie przestawaj przyjmować kwasu foliowego.

    Ważne informacje

  • Nie powinno się przyjmować kwasu foliowego w celu leczenia anemii, jeśli nie ma ostatecznej diagnozy przyczyn choroby. Może to powodować maskowanie objawów i opóźnienie właściwego leczenia.

  • Zwiększ dawki kwasu foliowego, jeśli jesteś w ciąży .

  • Jeśli karmisz piersią, możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy, ale zawsze poinformuj o tym lekarza.

  • Jeśli przyjmujesz inne leki, zapytaj lekarza czy możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy.



    Dołącz do nas na Facebooku!

  • ZOBACZ TAKŻE

    Zobacz więcej na temat:

    • 1

    Zapytaj eksperta

    dr n. med. Maciej Kierzkiewicz

    Gastrolog radzi

    Emilia Gnybek-Ciosek

    Skuteczne odchudzanie

    Agnieszka Iwaszkiewicz

    Życie rodzinne

    Katarzyna Albrecht-Stanisławska

    Zdrowie małego dziecka

    Michał Lew-Starowicz

    Problemy seksualne

    Anna Englisz i Katarzyna Faliszewska

    Zdrowa dieta