utrzymuj dobrą kondycję fizyczną, uprawiaj sport, a przynajmniej codzienne chodź na spacer;
przestrzegaj stałych godzin posiłków;
pilnuj, by twoja dieta zawierała pełnowartościowe białko (mleko, mięso, sery) i zwiększone dawki witaminy C (świeże jarzyny, owoce, soki);
włącz do diety czosnek i cebulę albo preparaty zawierające ekstrakty z tych roślin;
pij napary z lipy, malin, rumianku i tymianku, soki z jeżówki (Echinacea) i malin;
śpij tyle, ile powinieneś. Nie zarywaj nocy;
utrzymuj w domu i w pracy odpowiednią temperaturę, najlepiej 17-21 st. C (wyższa niż 22 st. C jest niewskazana). Zadbaj o regularne wietrzenie pomieszczeń (sprzyja to mechanicznemu usuwaniu nagromadzonych w powietrzu wirusów i bakterii);
nie narażaj się niepotrzebnie na kontakt z wirusami. Unikaj dużych zbiorowisk ludzkich, zwłaszcza w zamkniętej przestrzeni (teatr, kino, supermarket, przychodnia).
MAŁGORZATA ZAŁOGA, ALEKSANDRA STELMACH