Niski poziom cukru we krwi to poważna dla zdrowia sprawa. Przy jakich symptomach warto zbadać poziom cukru i jakie są możliwe powody takiego stanu?
Niskiemu poziomowi cukru we krwi często towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak:
Normy cukru we krwi wahają się od 70 do 100 mg/dl na czczo i nie więcej niż 140 mg/dl dwie godziny po posiłku. Jednak mogą one być nieco wyższe u diabetyków i osób starszych. Za zbyt niski cukier stwierdza się, gdy jego stężenie we krwi spada poniżej 65 mg/dl. Z kolei niedocukrzenie, czyli hipoglikemię rozpoznaje się przy stężeniu cukru we krwi poniżej 55 mg/dl. Stan bezpośrednio zagrażający życiu pojawia się przy stężeniu cukru we krwi poniżej 30 mg/dl. Niski cukier może być spowodowany chociażby restrykcyjną lub nieprawidłową, niemal pozbawioną błonnika dietą, głodówką, pominięciem posiłku lub chorobą.
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Niski poziom cukru po jedzeniu, czyli hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa) może pojawić się u chorych na cukrzycę, jak i zdrowych osób w ciągu około trzech-czterech godzin po (zazwyczaj) obfitym w węglowodany posiłku.
W przypadku chorych na cukrzycę typu I, hipoglikemia spowodowana jest przyjęciem zbyt dużej dawki leków przeciwcukrzycowych lub insuliny. Z kolei u osób z cukrzycą typu II, przyczyną zbytniego spadku cukru po jedzeniu jest nadmierna produkcja insuliny przez trzustkę. Osoby, które nie chorują na cukrzycę, również mogą doświadczyć hipoglikemii poposiłkowej, co jest związane ze spożyciem obfitego w cukry proste posiłku. Dochodzi wówczas do nadmiernej produkcji insuliny, która bardzo szybko metabolizuje glukozę, co w konsekwencji prowadzi do niedocukrzenia. Taki stan rozpoznajemy, gdy badania przeprowadzone w ciągu trzech-pięciu godzin po posiłku, pokazują stężenie cukru we krwi poniżej 55 mg/dl, zaś objawy niedocukrzenia ustępują po spożyciu węglowodanów.
Objawy zbyt niskiego poziomu cukru we krwi zlikwidujemy, spożywając produkty bogate w węglowodany. Jednak lepiej zapobiegać gwałtownym spadkom poziomu cukru we krwi stosując się do poniższych zasad:
Poziom cukru we krwi szybko podniesiemy spożywając następujące produkty: