Niski poziom cukru - jakie są przyczyny i objawy? Jak podnieść poziom cukru we krwi?

Niski poziom cukru stwierdza się, gdy jego zawartość we krwi spada poniżej 65 mg/dl u zdrowego człowieka. Przyczyną może być nieprawidłowa dieta, tryb życia lub choroba. Podpowiadamy, jak objawia się niski poziom cukru we krwi i jakie produkty najszybciej pomogą go ustabilizować.

Niski poziom cukru we krwi to poważna dla zdrowia sprawa. Przy jakich symptomach warto zbadać poziom cukru i jakie są możliwe powody takiego stanu?

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Niski cukier we krwi - objawy

Niskiemu poziomowi cukru we krwi często towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak:

  • wahania nastroju,
  • drżenie rąk,
  • problemy z koncentracją,
  • uczucie silnego głodu,
  • wzmożone pocenie się,
  • niepokój,
  • ból głowy,
  • zmęczenie,
  • uczucie przygnębienia, stany depresyjne,
  • uczucie dezorientacji,
  • przyśpieszone tętno,
  • w skrajnych przypadkach: omdlenie, wstrząs hipoglikemiczny.

Normy cukru we krwi wahają się od 70 do 100 mg/dl na czczo i nie więcej niż 140 mg/dl dwie godziny po posiłku. Jednak mogą one być nieco wyższe u diabetyków i osób starszych. Za zbyt niski cukier stwierdza się, gdy jego stężenie we krwi spada poniżej 65 mg/dl. Z kolei niedocukrzenie, czyli hipoglikemię rozpoznaje się przy stężeniu cukru we krwi poniżej 55 mg/dl. Stan bezpośrednio zagrażający życiu pojawia się przy stężeniu cukru we krwi poniżej 30 mg/dl. Niski cukier może być spowodowany chociażby restrykcyjną lub nieprawidłową, niemal pozbawioną błonnika dietą, głodówką, pominięciem posiłku lub chorobą.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Niski poziom cukru po jedzeniu - co oznacza?

Niski poziom cukru po jedzeniu, czyli hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa) może pojawić się u chorych na cukrzycę, jak i zdrowych osób w ciągu około trzech-czterech godzin po (zazwyczaj) obfitym w węglowodany posiłku.

W przypadku chorych na cukrzycę typu I, hipoglikemia spowodowana jest przyjęciem zbyt dużej dawki leków przeciwcukrzycowych lub insuliny. Z kolei u osób z cukrzycą typu II, przyczyną zbytniego spadku cukru po jedzeniu jest nadmierna produkcja insuliny przez trzustkę. Osoby, które nie chorują na cukrzycę, również mogą doświadczyć hipoglikemii poposiłkowej, co jest związane ze spożyciem obfitego w cukry proste posiłku. Dochodzi wówczas do nadmiernej produkcji insuliny, która bardzo szybko metabolizuje glukozę, co w konsekwencji prowadzi do niedocukrzenia. Taki stan rozpoznajemy, gdy badania przeprowadzone w ciągu trzech-pięciu godzin po posiłku, pokazują stężenie cukru we krwi poniżej 55 mg/dl, zaś objawy niedocukrzenia ustępują po spożyciu węglowodanów.

Co najbardziej podnosi cukier?

Objawy zbyt niskiego poziomu cukru we krwi zlikwidujemy, spożywając produkty bogate w węglowodany. Jednak lepiej zapobiegać gwałtownym spadkom poziomu cukru we krwi stosując się do poniższych zasad:

  • dbamy o regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków,
  • ograniczamy mięso na rzecz nasion strączkowych oraz orzechów,
  • unikamy alkoholu, papierosów,
  • wypijamy 8-10 szklanek wody dziennie,
  • spożywamy pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak: brązowy ryż, kasze, płatki owsiane, pieczywo żytnie, graham lub razowe itp.,
  • zwiększamy ilość bogatych w błonnik warzyw,
  • owoce spożywamy zwracając uwagę na ich indeks glikemiczny (polecane są grejpfruty, truskawki, poziomki, czarna porzeczka),
  • rezygnujemy z produktów zawierających cukier,
  • ograniczamy produkty zawierające laktozę,
  • ograniczamy kawę i herbatę (z wyjątkiem ziołowych),
  • pamiętamy o regularnej aktywności fizycznej.

Produkty podnoszące cukier we krwi

Poziom cukru we krwi szybko podniesiemy spożywając następujące produkty:

  • miód;
  • cukier;
  • słodzone dżemy, galaretki, marmolady, powidła;
  • gotowe wyroby cukiernicze np. ciasta, cukierki, lody, ciasteczka, batony, czekoladki itp.;
  • mleko i przetwory mleczne;
  • słodzone napoje, pitna czekolada, kawa, soki owocowe;
  • produkty zawierające jasną mąkę np. chleb pszenny, makaron;
  • warzywa, takie jak gotowane i pieczone ziemniaki, bób, dynia, rzepa, groszek, kukurydza konserwowa;
  • owoce z puszki, kandyzowane, w syropie, suszone;
  • banany, arbuzy, melony;
  • kawa.
Więcej o: