Czy alkohol skutecznie zabija wirusy

Dbanie o higienê, czêste mycie r±k i dezynfekowanie przedmiotów, których stale dotykamy - to podstawowe sposoby ochrony przed zaka¿eniem m.in. koronawirusem. Alkohol mo¿e byæ skutecznym ¶rodkiem dezynfekuj±cym, ale czy na pewno wiesz, jak go u¿ywaæ?

Prawdopodobnie wielu z nas zak³ada, ¿e 90-procentowy alkohol jest bardziej skutecznym ¶rodkiem dezynfekuj±cym ni¿ np. 70-procentowy. Okazuje siê, ¿e nie musi tak byæ.

Alkohole o wy¿szej zawarto¶ci alkoholu s± bardziej skoncentrowane. Oznacza to, ¿e te o ni¿szym stê¿eniu zawieraj± wiêcej wody. Okazuje siê, ¿e woda jest wa¿nym sk³adnikiem. 90- lub 91-procentowy roztwór alkoholu jest w niektórych przypadkach zbyt mocny: niszczy komórki na zewn±trz, zanim przedostanie siê do wnêtrza. 70-procentowe stê¿enie alkoholu to odpowiednia proporcja wody i alkoholu.

"W roztworze o 70-procentowym stê¿eniu alkoholu jest zawarta woda, która pozwala mu przej¶æ przez b³onê komórkow±, aby dostaæ siê do bakterii i je zabiæ" - mówi dr Elizabeth Scott, profesor mikrobiologii Uniwersytetu w Bostonie. Skuteczno¶æ alkoholu w zabijaniu wirusów zale¿y od konkretnego wirusa. Wirusy otoczkowe (pokryte lipidow± os³onk±, nazywan± otoczk±), w tym m.in. wirus grypy, HIV i nowy koronawirus, mo¿na unieszkodliwiaæ za pomoc± roztworu alkoholu. S± równie¿ takie wirusy jak norowirusy (grupa bezotoczkowych wirusów, wywo³uj± zaka¿enia pokarmowe), na które alkohol nie dzia³a bez wzglêdu na poziom jego stê¿enia.

Jak stosowaæ alkohol w domowej higienie

Je¶li kroimy surowego kurczaka i chcemy skutecznie zdezynfekowaæ powierzchniê, aby zapobiec rozprzestrzenianiu siê bakterii E. coli i salmonelli, nale¿y wybraæ preparat o 70-procentowym stê¿eniu alkoholu. W przypadku, gdy kto¶ z naszych domowników choruje na grypê i chcemy dezynfekowaæ powierzchniê, na której mog± utrzymywaæ siê wirusy, nale¿y stosowaæ alkohol o 60-procentowym stê¿eniu lub wy¿szym.

Zobacz wideo

Polski spirytus w walce koronawirusem

Kilka dni temu pisali¶my, ¿e w zwi±zku ze wzmo¿ona higien± r±k w wielu miejscach zaczê³o brakowaæ produktów antybakteryjnych oraz dezynfekuj±cych. Japoñczycy, jak donosi³ serwis the Japan News wpadli wiêc na pomys³, by do dezynfekcji u¿ywaæ spirytusu. Wed³ug danych przedstawionych na wspomnianym portalu, polski "Spirytus Rektyfikowany" to trunek o najwiêkszej zawarto¶ci czystego alkoholu na ¶wiecie (96 procent). Zaczêli wiêc stosowaæ go jako p³yn do dezynfekcji skóry. Problem w tym, ¿e i jego zaczyna brakowaæ. W Polsce na razie nie zg³asza siê podobnych problemów. 

Trzeba jednak pamiêtaæ, ¿e prostym i skutecznym sposobem ochrony przed zaka¿eniem wirusami, w tym równie¿ koronawirusem, jest mycie r±k myd³em.