Biała rzepa należy do rodziny kapustowatych. Jest rośliną, która lubi raczej chłodniejszy klimat, dlatego dobrze rośnie na polskich zagonach. Ale wymaga żyznej gleby, najlepiej gliniasto-piaszczystej, zakwaszonej i dość wilgotnej, więc w czasie suszy trzeba ją podlewać. Wysiewa się ją bezpośrednio do gruntu w okresie od kwietnia do sierpnia. Nie rośnie w stanie dzikim i nie wiemy dokładnie, skąd pochodzi. Być może z terenów Afganistanu, Pakistanu lub znad Morza Śródziemnego. Wiadomo, że uprawiali ją rolnicy już około 1500 lat przed naszą erą. Od tego czasu niewiele się zmieniła, to wciąż ta sama odmiana warzywa.
Rzepa ma jadalną bulwę oraz liście. Biały lub lekko czerwonawy korzeń smakiem przypomina nieco rzodkiewkę, ale jest łagodniejszy. Od rzodkwi różni rzepę jednak kształt, który jest bulwiasty, podczas gdy rzodkiew jest podłużna.
Biała rzepa ma sporo wartościowych składników odżywczych. Jest to warzywo niskokaloryczne, a 100 gram rzepy ma niewiele ponad 33 kcal. Ponadto zawiera nieco białka (ma wszystkie aminokwasy egzogenne) i węglowodanów, w tym 3,5 g błonnika, z witamin znajdziemy tam witaminę A, C oraz z grupy B i kwas foliowy. Wśród soli mineralnych mamy w rzepie: fosfor, wapń, magnez, sód oraz potas. Ostry smak zawdzięcza izotiocyjanianom, znanym ze swoich właściwości antybakteryjnych.
Rzepa ma dobroczynne działanie na organizm. Pośrednio, dzięki składnikom odżywczym i witaminom, ma udział w zapobieganiu chorobom układu krążenia, dba o stan naszej skóry i paznokci oraz włosów, ma wpływ na zdrowie oczu, a także wspiera prawidłową przemianę materii i oczyszczanie organizmu (błonnik!). Witamina C wzmacnia naszą odporność i działa jako antyutleniacz.
Uważa się, że dieta z dodatkiem rzepy może łagodzić bóle reumatyczne, czy też bóle stawów. Rzepa wykazuje też działanie moczopędne. Poleca się ją, na przykład, osobom z dną moczanową, jako dobroczynne warzywo, zmniejszające proces kumulowania się kwasu moczowego w tkankach. Dzięki potasowi biała rzepa ma działanie alkalizujące. A dzięki błonnikowi daje uczucie sytości i wspiera pracę jelit.
Tak więc biała rzepa to samo zdrowie.
Biała rzepa nadaje się zarówno do spożywania na surowo, jak i jako danie gotowane. Zwykle rzepę zjada się w sałatce, z dodatkiem, na przykład, marchwi i śmietany, ale nie tylko. Do startej rzepy dodajemy jajka na twardo, inne warzywa, majonez. Albo przyrządzamy surówkę z dodatkiem jabłka i majonezu oraz śmietany.
Możliwości jest sporo. Jedną z nich jest także gotowana rzepa jako podstawa zup w postaci kremów. Świetnie się sprawdza w zapiekankach warzywnych. Duszona lub pieczona zastąpi ziemniaki.
Młode liście rzepy także są jadalne i mają sporo wartości odżywczych. Zawierają dwa razy więcej błonnika, niż bulwa. A ponadto mnóstwo wapnia, witaminy C i żelaza. Można je wykorzystywać do różnego rodzaju nadzienia, do farszów itp., podobnie jak powiedzmy szpinak.
Rzepa ma także pewne znaczenie kosmetyczne. Wywar z liści rzepy poleca się jako płukankę przy przetłuszczających się włosach oraz na łupież. Uważa się, że wzmacnia włosy zapobiegając ich wypadaniu. Natomiast miłośniczki naturalnych kosmetyków mogą ugotowaną i przetartą rzepę potraktować jako maseczkę na twarz, jeżeli zmagają się z trądzikiem i wypryskami.