Beztlenowe bakterie Clostridium botulinum zamknięte w szczelnych pojemnikach wytwarzają toksynę (jad). Najlepiej czują się w konserwach mięsnych, rybnych, warzywnych oraz przygotowywanych w domu wekach. Ich obecność zwiastuje charakterystycznie wypukłe wieko lub przykrywka. Po otwarciu "pachnie" zepsutym tłuszczem. Szkodliwe działanie jadu neutralizuje wysoka temperatura.
Przedostanie się jadu do organizmu (choroba aktywuje się po upływie kilkunastu godzin) wywołuje wrażenie tzw. widzenia przez mgłę bądź podwójne widzenie. Zatruciu towarzyszy suchość w jamie ustnej, problemy z przełykaniem oraz zaparcia . W niektórych przypadkach może wystąpić osłabienie mięśni oddechowych, co może doprowadzić do zatrzymania oddechu i bez odpowiedniej pomocy, do śmierci chorego.
Czasem zdarza się, że bakterie przedostają się do organizmu nie z pokarmu, a poprzez ranę lub uszkodzony naskórek (tzw. botulizm przyranny). Mimo że objawy zakażenia są identyczne pojawiają dopiero po upływie 2 do 3 tygodni.
Chorobę botulizm można potwierdzić wykonując badania bakteriologiczne kału, krwi , treści żołądkowej chorego lub poprzez analizę zatrutego pokarmu.
Medycyna wyróżnia także botulizm niemowlęcy . Zdarza się, że przetrwalniki bakterii wywołującej chorobę rozwijają się w jelicie grubym. Nierozwinięty wystarczająco organizm nie potrafi sobie poradzić z zakażeniem. Chore dziecko jest rozdrażnione i ospałe. Dokuczają mu zaparcia, problemy z przełykaniem oraz oddawaniem moczu. W skrajnych przypadkach dochodzą problemy z oddychaniem.
Niezależnie od sposobu zakażenia jest jak najszybsze podanie tzw. antytoksyny botulinowej . U pacjentów z botulizmem przyrannym konieczne jest dokładne opatrzenie rany i w razie konieczności włączenie do leczenia antybiotyków. W przypadku botulizmu niemowlęcego konieczna jest hospitalizacja, żywienie enteralne (przez nos) lub parenteralne (dożylne), a niekiedy podłączenie do respiratora. Ze względu na mogące wystąpić powikłania antytoksyna nie jest podawana.
Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza
Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza
Wątroba, a może jednak pęcherzyk żółciowy? Co naprawdę cię boli?