Alkohol wypacza odbiór rzeczywistości, prowadzi do uzależnienia i wielu innych poważnych chorób. Picie więcej niż jednego drinka dziennie przez kobiety lub dwóch drinków dziennie przez mężczyzn zwiększa ryzyko urazów, zachowań agresywnych i samobójstw, a także nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu i niektórych typów nowotworów (np. raka piersi). Spożywanie alkoholu przez kobiety ciężarne grozi wystąpieniem wad u płodu. Nadmiar alkoholu powoduje problemy natury społecznej i psychologicznej, lecz również marskość wątroby, zapalenie trzustki, uszkodzenie mózgu i serca. U alkoholików wzrasta także ryzyko niedożywienia, ponieważ alkohol zawiera tzw. "puste kalorie", które dostarczają organizmowi samą tylko energię, ale pozbawiają mikroelementów i innych substancji odżywczych zawartych w innych pokarmach. Jeśli dorośli decydują się pić napoje zawierające alkohol, powinni zachować przy tym umiar, nie zapominając również o jedzeniu, które zmniejsza szybkość wchłaniania alkoholu.
Alkohol w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca, szczególnie wśród mężczyzn powyżej 45 roku życia i kobiet powyżej 55 roku życia. Znane są również inne czynniki redukujące ryzyko chorób serca, są to: dieta, aktywność fizyczna, zaprzestanie palenia, utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała. Trudno ocenić jaki efekt zdrowotny przynosi ograniczenie spożycia alkoholu w przypadku ludzi młodych (dzieci i młodzież nie powinni pić w ogóle). Szkodliwość nadużywania alkoholu wzrasta, jeśli picie rozpoczęto w bardzo młodym wieku. Niektóre badania donoszą również, że i na starość stajemy się bardziej wrażliwi na wpływ alkoholu.
Oznacza to: nie więcej niż jedną porcję standardową alkoholu dziennie w przypadku kobiet i nie więcej niż dwie dziennie w przypadku mężczyzn. To zróżnicowanie wynika z odmienności wagi i metabolizmu u kobiet i mężczyzn. Zawartość standardowej porcji: 0.33 l piwa (150 kalorii) lub 150 ml wina (100 kalorii) lub 50 ml wódki (100 kalorii)
Niektórzy ludzie w ogóle nie powinni pić alkoholu. Dotyczy to przede wszystkim:
Dzieci i młodzieży.
Osób które niezależnie od wieku nie potrafią ograniczyć picia do rozsądnych ilości. Dotyczy to szczególnie tzw. niepijących alkoholików (tzn. tych, którzy w przeszłości nadużywali alkoholu) i ludzi, których członkowie rodzin mieli problem alkoholowy.
Kobiet pragnących zajść w ciążę oraz ciężarnych. Nie istnieje bezpieczna ilość alkoholu, którą kobiety mogły by spożywać podczas ciąży (dotyczy to również pierwszych tygodni ciąży). Spożywanie dużych ilości alkoholu przez kobiety ciężarne może powodować poważne uszkodzenie płodu, nie wykluczając płodowego zespołu alkoholowego. Inne efekty wywołane przez alkohol mogą pojawić się już przy mniejszej dawce.
Osób zamierzających prowadzić samochód, obsługiwać urządzenia mechaniczne lub brać udział w czynnościach wymagających uwagi, zręczności i koordynacji. U większości ludzi alkohol pozostaje we krwi do 2-3 godzin po pojedynczym spożyciu.
Ludzi zażywających leki zapisane przez lekarza, jak również tych osób, które leczą się lekami dostępnymi bez recepty, ponieważ alkohol może wchodzić w interakcje z tymi lekami. Alkohol zmienia efektywność i toksyczność wielu leków, ale również niektóre leki mogą zwiększać poziom alkoholu we krwi. Jeśli przyjmujesz leki, spytaj swojego lekarza rodzinnego, czy możesz spożywać alkohol.
Jeśli decydujesz się pić alkohol, rób to rozsądnie i zachowaj umiar.
Ogranicz spożycie alkoholu do jednego drinka dziennie, jeśli jesteś kobietą lub do dwóch jeśli jesteś mężczyzną. Pijąc jedz, aby zwolnić szybkość wchłaniania alkoholu.
Unikaj picia przed i w trakcie prowadzenia samochodu, i zawsze wtedy, kiedy naraża cię to na niebezpieczeństwo.