Dieta, która ci służy

Właściwie skomponowana dieta zawiera składniki, które usprawniają pracę wszystkich narządów. Gdy jednak naszemu organizmowi zaczyna brakować pewnych niezbędnych substancji, wysyła on sygnały, które mają zwrócić naszą uwagę. Jeśli jesteśmy uważni i potrafimy siebie obserwować, łatwo je odczytamy.

Włosy potrzebują magnezu

- Co powinno zwrócić uwagę

Stały się suche, matowe, łatwo się łamią, mają rozdwojone końcówki.

- O czym to świadczy

Najczęściej o deficycie witamin i minerałów w organizmie, do którego doszło np. na skutek długotrwałego stresu, przebytej infekcji (np. grypy), kuracji odchudzających. Pogorszenie wyglądu włosów jest często sygnałem niedoboru: magnezu, krzemu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, wielonienasyconych kwasów Omega 3.

- Jak temu zaradzić

Wprowadź do diety kasze. Są one bogatym źródłem minerałów. Kasza gryczana dostarczy nam magnezu, jaglana jest niezwykle bogatym źródłem krzemu. Warto też jadać więcej ryżu, najlepiej niełuskanego, który zawiera witaminy z grupy B, w tym cenną dla włosów witaminę B5, czyli kwas pantotenowy. Poziom żelaza uzupełnisz, jadając więcej mięsa, warto też od czasu do czasu, np. raz w tygodniu, zjeść porcję wątróbki. Żelazo zawierają też warzywa zielonolistne, np. sałata, natka pietruszki, szpinak. Pamiętaj jednak, że żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajane przez organizm niż to, które znajduje się w mięsie. Na deser i między posiłkami pojadaj suszone owoce: daktyle, rodzynki, pestki dyni i słonecznika (są bogate w cynk), a także orzechy zawierające dobroczynną dla włosów keratynę. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 są tłuste ryby, np. łosoś, makrela.

Skóra lubi witaminy

- Co powinno zwrócić uwagę

Nadmierna suchość skóry, szary odcień, skłonność do powstawania siniaków i pękania naczynek.

- O czym to świadczy

Wygląd skóry zmienia się z wiekiem i ten proces możemy co najwyżej starać się opóźnić. Pogarszanie się stanu skóry jest także skutkiem nieprawidłowej pielęgnacji oraz diety ubogiej w witaminy i minerały.

- Jak temu zaradzić

Komponując dietę, pamiętaj o produktach, które zawierają przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E. Witamina A m.in. reguluje odnowę naskórka i redukuje zmarszczki. Witamina E nawilża i natłuszcza skórę, wyrównuje jej koloryt. Witamina C zaś pobudza procesy odnowy skóry w jej głębszych warstwach. Wszystkie te witaminy walczą z wolnymi rodnikami, które w największym stopniu przyczyniają się do starzenia skóry. "Witaminowy alfabet" znajdziesz w ciemnozielonych i pomarańczowych warzywach i owocach: brokułach, szpinaku, cukinii, sałacie, marchwi, papryce, pomidorach, awokado, a także w owocach cytrusowych, czarnych porzeczkach, żurawinie. Kondycję skóry poprawia oliwa z oliwek. Wprawdzie efekty nie pojawiają się błyskawicznie, jednak cierpliwość i konsekwencja przyniosą rezultaty.

Paznokcie mocniejsze dzięki miedzi

- Co powinno zwrócić uwagę

Paznokcie, które do tej pory były mocne, miały ładną różową barwę, stają się kruche, łamliwe, rozwarstwiają się.

- O czym to świadczy

Wygląd paznokci jest w dużej mierze uwarunkowany genetycznie. Jeśli więc twoja mama lub babcia miała cienkie, delikatne płytki, nie dziw się, że i twoje są podobne. Dopóki są gładkie i różowe, wszystko jest w porządku. Do niedawna większość zmian w wyglądzie paznokci (np. pojawienie się rowków, białych plamek, rozwarstwianie się) przypisywano deficytom witamin i minerałów w organizmie. Obecnie uważa się, że takie zmiany są skutkiem uszkodzeń mechanicznych, np. nieprawidłowo wykonywanego manikiuru. Jednak wyraźna zmiana w wyglądzie paznokci może świadczyć o niedoborach minerałów w organizmie oraz zaburzeniach w jego pracy, np. sinoblade paznokcie często są oznaką złego krążenia i zaburzeń w pracy serca.

- Jak temu zaradzić

Ponieważ paznokcie potrzebują tych samych witamin i mierałów, których potrzeba włosom, powinnaś w podobny sposób zmodyfikować dietę. Niezbędna dla dobrego wyglądu płytek jest także miedź - wpływa na tworzenie keratyny zapewniającej paznokciom właściwą strukturę. Bogatym źródłem tego pierwiastka są suszone owoce i orzechy. Największym dobrodziejstwem dla paznokci jest dostatek witaminy B5, która znajduje się przede wszystkim w żółtkach jaj, rybach, ziarnach i płatkach zbożowych oraz w warzywach strączkowych.

Oczy błyszczą od jagód

- Co powinno zwrócić uwagę

Nadmierne łzawienie, zaczerwienienie, pękanie naczynek krwionośnch, obrzęk powiek.

- O czym to świadczy

Nierzadko przyczyną kłopotów są zaburzenia w pracy układu pokarmowego albo nerek. Często dolegliwości są też skutkiem przemęczenia oczu, np. wskutek długotrwałej pracy przy komputerze, przebywania w zadymionych pomieszczeniach. Nieprzyjemne objawy to też wynik alergii na pyłki roślin.

- Jak temu zaradzić

Wzbogać dietę w warzywa i owoce zawierające cenne przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę C, E i A. Znajdziesz je m.in. w marchwi, burakach, sałacie, brokułach, suszonych morelach, brzoskwiniach, jagodach, borówkach amerykańskich, grejpfrutach, nektarynkach. Warto także urozmaicić jadłospis warzywami strączkowymi, które dostarczą nam koniecznej dla dobrej kondycji oczu ryboflawiny, czyli wit. B2.

Serce pragnie potasu

- Co powinno zwrócić uwagę

Nieregularne skurcze, szybkie męczenie się, słaba wytrzymałość fizyczna, blada skóra.

- O czym to świadczy

O łagodnych zaburzeniach w pracy serca na skutek niedotlenienia, przebywania w niewietrzonych pomieszczeniach, a także niedoboru magnezu, potasu, selenu, wapnia i niektórych witamin.

- Jak temu zaradzić

Komponując dietę, pamiętaj, że bogatym źródłem potasu są banany, gruszki i pomidory. Selen znajdziesz m.in. w kukurydzy. Dla dobrej pracy serca niezbędne są też kwasy Omega-3, które występują w tłustych rybach morskich oraz w kiełkach. Źródłem magnezu jest kasza gryczana, a także migdały. Rutyna oraz witamina C, obecna m.in. w czosnku i cebuli, zmniejsza ryzyko tworzenia skrzepów w naczyniach, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Podobne działanie przepisuje się ananasowi i cykorii. Warto popijać uspokajającą melisę. Łagodne, ale skuteczne działanie mają preparaty zawierające wyciągi z żeńszenia, głogu, miłorzębu japońskiego, aronii, a także witaminy A+E.

Wątroba nie lubi tłuszczu

- Co powinno zwrócić uwagę

Pobolewanie wysoko z prawej strony brzucha. Podkrążone oczy, żółtawe przebarwienia na skórze, skłonność do powstawania krost i wyprysków na skórze.

- O czym to świadczy

Przeciążona wątroba nie funkcjonuje sprawnie, co oznacza, że woreczek żółciowy nie wytwarza odpowiedniej ilości żółci niezbędnej m.in. do trawienia pokarmów, a proces oczyszczania organizmu z toksyn nie przebiega prawidłowo.

- Jak temu zaradzić

Należy ograniczyć ilość tłuszczu zwierzęcego w diecie, zrezygnować z alkoholu, jeść dużo surowych warzyw i owoców. Wytwarzaniu żółci sprzyjają m.in. cykoria, karczochy i rzodkiewki. Z owoców warto polecić bogate w błonnik gruszki, działające ściągająco maliny i czarne porzeczki. Pomocne w pracy wątroby są też zioła, np.: mięta pieprzowa, dziurawiec, szałwia, kminek, majeranek.

Zobacz także:

Dieta Willeta - nowa piramida żywienia

Dieta omega

Dołącz do nas na Facebooku!

Więcej o: