Jak unikać żółtaczki pokarmowej?

Spożywać gotowane lub smażone potrawy, jeżeli surowe - to czyste, umyte.

Dołącz do nas na Facebooku!

Myć ręce oraz unikać publicznych toalet o niskim stopniu higieny. Żółtaczka typu A jest ewidentnie chorobą brudnych rąk. W zakażeniu tym rodzajem wirusa kluczową rolę gra kontakt śluzówek jamy ustnej z niewidocznymi drobinkami kału. Z taką sytuacją mamy do czynienia np. przy przewijaniu niemowląt, wycieraniu się we wspólny ręcznik w publicznej toalecie, witanie się z osobą, która nie umyła rąk po wyjściu z toalety. Mycie rąk jest skuteczniejszym sposobem uniknięcia zakażenia niż samo szczepienie bez mycia rąk. W grupie osób myjących ręce i nie zaszczepionych mniej będzie chorych na wzw A niż w grupie osób nie myjących rąk, a zaszczepionych. Dopiero połączenie tych dwóch elementów daje rzeczywistą profilaktykę wirusowego zapalenia wątroby typu A.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.

Zobacz wideo

Czytaj także:

Mycie rąk? To ma sens!

Meningokoki i sepsa - komu realnie zagrażają

Escherichia coli, czyli co?

Zatrucia pokarmowe

Żółtaczka

Więcej o: