Dr Johanna Budwig to niemiecka chemiczka i farmaceutka, której nazwisko kojarzone jest dzisiaj przede wszystkim ze stworzoną przez nią w latach 50. XX wieku dietą zdrowotną. Początkowo, dieta miała charakter kuracji antynowotworowej. Z czasem okazało się, że jest skuteczna także w przypadku innych chorób. Zaczęto ją polecać chorym na serce i cukrzycę oraz osobom z problemami z układem krążenia.
Dr Johanna Budwig była wielokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jej badania nad tłuszczami dowiodły, że główną przyczyną zmian nowotworowych w organizmie ludzkim jest niedobór kwasów omega-3. Na tym założeniu została także stworzona dieta dr Budwig, której głównym celem jest uzupełnienie tego deficytu odżywczego. Co ciekawe, kuracja żywieniowa okazała się skuteczna także w przypadku samej autorki, której udało się pokonać chorobę nowotworową.
Dieta dr Budwig została oparta na pewnej prawidłowości. Autorka kuracji zaobserwowała, że w sytuacji, gdy wyeliminujemy z naszej kuchni wszelkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastąpimy je tymi z oleju lnianego, komórki nowotworowe zaczynają na nowo prawidłowo funkcjonować. Główną zasadą żywieniową diety dr Budwig jest więc wykluczenie z naszego jadłospisu tłuszczów nasyconych i zastąpienie ich tymi zdrowszymi, czyli tłuszczami nienasyconymi. Warto też podkreślić, że specjalne połączenie składników, które zaproponowano w kuracji gwarantuje szybkie wchłanianie ich przez organizm.
Często możemy spotkać się także z inną nazwą diety Budwig – lniana dieta. Wynika to ze składu jadłospisu kuracji – olej lniany i siemię lniane to dwa podstawowe elementy, wokół których zorganizowane jest całe odżywanie chorego.
Dieta dr Budwig jest dietą wegetariańską – na jej czarnej liście żywieniowej znajdują się tłuszcze zwierzęce. Zastępuje się je tymi pochodzenia rybnego i z oleju lnianego.
Jednym z najważniejszych dań dla stosujących dietę jest pasta dr Budwig. Jej podstawowe składniki to olej lniany, kefir i chudy twaróg. Pasta pełni rolę przekąski, którą spożywa się między większymi posiłkami. Zazwyczaj wzbogaca się ją o warzywa, owoce i zioła. Możliwy jest także słodki wariant pasty dr Budwig – do dania dodaje się wówczas miód i bakalie.
Dieta dr Budwig rozpoczyna się od okresu przejściowego, którego celem jest przyzwyczajenie organizmy do nowego sposobu odżywiania. Dzięki temu unikniemy ewentualnych problemów trawiennych, które mogłyby pojawić się wraz z nagłą zmianą jadłospisu. Etap przejściowy powinien trwać od 2 do 3 dni. W tym czasie spożywamy tylko i wyłącznie siemię lniane z dodatkiem z soku z papai. Do tego dodajemy szklankę soku marchwiowego i kilka szklanek zielonej herbaty.
Po kilku dniach nasz organizm jest już przyzwyczajony do nowych składników żywieniowych, co oznacza, że możemy rozpocząć stosowanie diety dr Budwig. Oto najważniejsze zasady, o których należy koniecznie pamiętać:
Jednym z celów diety dr Budwig jest uzupełnienie jadłospisu chorych o zdrowe produkty. Minusem diety Budwig jest brak żelaza i witaminy B12 wśród dostarczanych do organizmu składników. Niedobór tych elementów może być m.in. przyczyną anemii.
Co dostarczamy w trakcie takiej kuracji do organizmu? Jest to m.in. błonnik, liczne witaminy i składniki mineralne. To także cenne kwasy omega-3, które są zapewniane dzięki obecności w diecie oleju i siemienia lnianego. Zgodnie z badaniami dr Budwig uzupełnienie tego składnika przyczynia się do poprawy stanu zdrowia chorych.
Kwasy omega- 3 w diecie:
Lniana dieta to kuracja, której głównym celem jest nie odchudzanie, a leczenie. Zaobserwowano jednak, że może mieć ona podwójne działanie. Oprócz poprawy stanu zdrowia daje także możliwość utarty zbędnych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą obecności w kuracji oleju lnianego. Co istotne, jest on obecnie popularnym elementem diet odchudzających. Składnik ten dostarcza wiele energii do organizmu, dzięki czemu uczucie sytości po spożytym posiłku jest długotrwałe. Co więcej, olej lniany wpływa także na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Jest to więc kolejna przyczyna, dla której warto zastosować dietę dr Budwig.