Naukowcy z University of Maine w Orono analizowali związek między spożywaniem mleka i jego przetworów, a funkcjonowaniem mózgu. W tym celu zebrali dane na temat spożycia nabiału w grupie ok. 1 tys. mężczyzn i kobiet w wieku 23-98 lat. Uczestników poddano serii testów umysłowych, m.in. na pamięć werbalną, roboczą, przestrzenną, pamięć wzrokową.
Badanie pokazało, że - niezależnie od wieku - osoby, które spożywały minimum jedną porcję produktów mlecznych (np. szklankę mleka) dziennie uzyskiwały znacznie lepsze wyniki w testach umysłowych niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub robili to rzadko. Najlepsze wyniki mieli ci badani, którzy konsumowali największe ilości mleka i jego przetworów. Aby dokładnie określić, które substancje zawarte w mleku korzystnie wpływają na działanie mózgu, konieczne są kolejne testy.
Wcześniejsze badania wykazały, że mleko i jego przetwory zawierają wiele cennych składników odżywczych - przede wszystkim wapń niezbędny do budowy mocnych kości i prawidłowej przemiany materii oraz witaminy A, D i E. Regularne spożywanie nabiału zmniejsza m.in. ryzyko osteoporozy i korzystnie wpływa na układ krążenia. Mimo to zdrowotne właściwości mleka nadal budzą duże kontrowersje. Przeczytaj więcej o faktach i mitach krążących wokół niego