Gastroskopia jest badaniem wewnętrznych struktur przewodu pokarmowego przy użyciu endoskopu (giętkiej rury z układem optycznym na jej końcu)
Endoskopy mają średnicę od 6 mm do 12 mm i długość od około 30 cm do 1,5 m. System optyczny endoskopu umożliwia przesyłanie światła i obrazu mimo wyginania aparatu. Endoskopy są wyposażone w małe szczypce do pobierania tkanki do badań mikroskopowych, oraz elektryczną elektrodę do usuwania nieprawidłowej tkanki. Po wprowadzeniu endoskopu przez usta może być wykonane badanie przełyku (esofagoskopia), żołądka (gastroskopia), dwunastnicy (duodenoskopia). Całe badanie zajmuje około 10 minut. Przed badaniem lekarz znieczuli jamę ustną i gardło.
Przed badaniem należy powstrzymać się od jedzenia przez kilka godzin. Jedzenie w żołądku może zasłonić obraz badania lekarzowi i może być zwymiotowane. Powikłania podczas badania są bardzo rzadkie. Chociaż teoretycznie endoskop może spowodować przedziurawienie przewodu pokarmowego to częściej zdarzają się podrażnienia i małe krwawienia z przewodu pokarmowego.
Lekarz dzięki badaniu endoskopowemu może zobaczyć wyściółkę przewodu pokarmowego i ocenić:
Endoskopy mogą być użyte również do leczenia. Lekarz może wsunąć różne instrumenty przez mały kanał w endoskopie np.: elektrody do zamykania krwawiących naczyń lub usuwania nieprawidłowej tkanki, igły do podawania leków bezpośrednio do żylaków przełyku, aby zatrzymać krwawienie.
Czytaj także: Achalazja przełyku