66-87 g/l
Dwa najważniejsze składniki białka całkowitego krwi to albuminy i globuliny
Rzadko obserwuje się zwiększenie stężenia albumin. Względny poziom albumin może wzrosnąć w przypadku zagęszczenia krwi. Całkowity poziom albumin może wzrosnąć ponad wartości prawidłowe w przypadku przetoczenia albumin.
Obniżenie wartości stężenia albumin obserwujemy w przypadku:
Spadku syntezy białek (niedożywienia, zespoły złego wchłaniania, choroby wątroby , choroby przewlekłe)
Wzrost utraty białka (zespół nerczycowy, oparzenia, choroby układu pokarmowego)
Wzrostu katabolizmu ( nadczynności tarczycy , chemioterapii nowotworów, chorobie Cushinga, rodzinnej hypoproteinemii)
Nieproporcjonalnie do albumin, poziom globulin jest charakterystyczny dla stanów zapalnych oraz nowotworów wywodzących się z limfocytów B np.:
Szpiczak mnogi
Makroglobulinemia Waldenstrom'a
Elektroforeza jest najlepszą metodą do określenia poziomu frakcji białek osoczowych
Możemy zaobserwować w przypadku wrodzonych lub nabytych hypogammaglobulinemiach