Białko całkowite

Występujące w organizmie człowieka białka odpowiadają m.in. za transport substancji odżywczych oraz wpływają na odporność. Określenie ich stężenia konieczne jest przy diagnozowaniu chorób tarczycy lub układu pokarmowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Normy

66-87 g/l

Dwa najważniejsze składniki białka całkowitego krwi to albuminy i globuliny

Albuminy

Wzrost

Rzadko obserwuje się zwiększenie stężenia albumin. Względny poziom albumin może wzrosnąć w przypadku zagęszczenia krwi. Całkowity poziom albumin może wzrosnąć ponad wartości prawidłowe w przypadku przetoczenia albumin.

Spadek

Obniżenie wartości stężenia albumin obserwujemy w przypadku:

Spadku syntezy białek (niedożywienia, zespoły złego wchłaniania, choroby wątroby , choroby przewlekłe)

Wzrost utraty białka (zespół nerczycowy, oparzenia, choroby układu pokarmowego)

Wzrostu katabolizmu ( nadczynności tarczycy , chemioterapii nowotworów, chorobie Cushinga, rodzinnej hypoproteinemii)

Globuliny

Wzrost

Nieproporcjonalnie do albumin, poziom globulin jest charakterystyczny dla stanów zapalnych oraz nowotworów wywodzących się z limfocytów B np.:

Szpiczak mnogi

Makroglobulinemia Waldenstrom'a

Elektroforeza jest najlepszą metodą do określenia poziomu frakcji białek osoczowych

Spadek

Możemy zaobserwować w przypadku wrodzonych lub nabytych hypogammaglobulinemiach

Zobacz wideo

Czytaj także:

Tarczyca kapryśną jest

Nadczynność kory nadnerczy (zespół Cushinga)

Aldosteron

Hormony nadnerczy

Badanie CRP

Więcej o: