Lamblioza - powszechna choroba paso¿ytnicza, która czasem daje nietypowe objawy

Dziecko jest osowia³e, nie ma apetytu po przyj¶ciu z przedszkola. Mo¿e to lamblioza? Lambliozê wywo³uj± pierwotniaki z gatunku Lamblia intestinali. Jest to bardzo rozpowszechniona choroba paso¿ytnicza jelita.
Zara¿ony jest co dwudziesty Polak. Najczê¶ciej choruj± dzieci w wieku 2-5 lat. Cystami lamblii mo¿na zaraziæ siê pij±c ska¿on± fekaliami wodê (cysty wydalane s± z organizmu wraz z ka³em), jedz±c surowe owoce i warzywa, a tak¿e w toalecie czy piaskownicy. Cysty wystêpuj± w wodach powierzchniowych, studniach przydomowych, stawach i jeziorach, do których mog± wp³ywaæ zanieczyszczenia wraz z fekaliami.



Paso¿yt umieszcza siê w jelicie cienkim i rozregulowuje wch³anianie witamin rozpuszczalnych w t³uszczach: A, D, E, K. Niekiedy paso¿yty przechodz± do dróg ¿ó³ciowych i mog± spowodowaæ ¿ó³taczkê oraz powiêkszenie w±troby. W skrajnie ciê¿kich przypadkach zaka¿enie lambliami mo¿e zagra¿aæ ¿yciu.

Objawy

Choroba rozwija siê od 7 do 21 dni. Objawy s± bardzo ró¿ne, zale¿nie od odporno¶ci nasilenia zaka¿enia. Doro¶li skar¿± siê na: nudno¶ci, wodnist±, gwa³town± biegunkê, gazy, wzdêcia, bóle brzucha. Pojawia siê tak¿e gor±czka, bóle g³owy, zmêczenie, bezsenno¶æ, rekcje alergiczne i wysypka.

Dzieci maj± biegunkê, która doprowadza do odwodnienia, utraty witamin, co mo¿e powodowaæ anemiê, d³ugotrwa³e przeziêbienie i katary oraz pochrz±kiwanie.

Leczenie

Obecno¶æ cyst lamblii stwierdza siê na podstawie badania próbek ka³u (jednak ze wzglêdu na okresowo¶æ pojawiania siê cyst konieczne bêdzie zapewne kilkakrotne badanie) lub testów enzymatycznych, które s± szybsze i skuteczniejsze. Czasem bada siê tak¿e sok z dwunastnicy. Badanie to musi byæ przeprowadzone zaraz po pobraniu.

Leczenie musi obejmowaæ ca³± rodzinê zara¿onego. Najczê¶ciej stosuje siê leki przeciwpaso¿ytnicze: tynidazol, metronidazol lub atebryna. Leczenie trwa od 1 do 3 dni.

Najlepsz± jednak ochron± przed zara¿eniem lambliami jest odpowiednia higiena, picie wody z pewnych ¼róde³, mycie owoców i warzyw.