Caa prawda o alkoholu

Jedni tumacz, e piwo pucze nerki, wino chroni przed miadyc, a koniaczek sprzyja dugowiecznoci. Inni widz w piciu realne zagroenie dla zdrowia i rdo uzalenienia. Jak to w kocu jest z alkoholem?
Na sto procent odpowiedzie si nie da. Tak jak stworzy stuprocentowego spirytusu. Alkohol moe by lekarstwem i trucizn. Moe pomaga lub uczyni z ycia pieko na ziemi. Kady z nas inaczej ulega wpywowi alkoholu. W organizmie jest on rozkadany i przetwarzany za pomoc odpowiednich enzymw. To one odpowiadaj za tzw. mocn gow lub sprawiaj, e nawet niewielk imprez odchorowujemy kacem. Rnice w poziomie tych enzymw s osobnicze, ale te wskazuje si pewne oglne tendencje rasowe: Azjaci oraz Indianie poudniowoamerykascy w strachu przed konsekwencjami picia stroni od kieliszka, mieszkacy Europy s do wznoszenia toastw lepiej przygotowani biologicznie. Indywidualn spraw jest take nasza podatno na uzalenienie od alkoholu. Wiadomo, e skonno do alkoholizmu jest dziedziczna, cho nie da si wskaza jednego genu, lecz jedynie kompozycj genw odpowiedzialnych za t chorob.

I jeszcze jeden, i jeszcze raz...

Alkohol nie zna rwnouprawnienia, take jeli chodzi o pe. Kobiety oglnie upijaj si szybciej, atwiej uzaleniaj i trudniej wychodz z naogu. Dopuszczalne dawki spoywanego alkoholu s dla nich nisze ni dla mczyzn. WHO (wiatowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza spoycie alkoholu w nastpujcych ilociach: kobiety 11-12 porcji tygodniowo, ale nie wicej ni 3 porcje jednorazowo, mczyni 14-15 porcji, nie wicej ni 4 naraz. Ile to jest porcja? 10 gramw spirytusu, czyli kieliszek wina. Pidziesitka wdki to 2 porcje, p litra piwa 2,5 porcji. Przekraczanie tej normy wie si z zagroeniem zdrowia osb zdrowych. Nie mona take dawek tych kumulowa, np. pod koniec tygodnia - organizm poradzi sobie z jednym piwem, ale po czterech dojdzie do stanu upojenia, ktry (z biologicznego punktu widzenia) bdzie stanem zatrucia alkoholem etylowym, za na nastpny dzie bdziemy odczuwa bolenie proces przemiany tego w toksyczny aldehyd octowy. Warto wiedzie, e 90 proc. aldehydu octowego powstaje w wtrobie, dlatego ten organ (niezbdny do ycia) jest najbardziej naraony na uszkodzenie wieloletnim przekraczaniem dopuszczalnych dawek alkoholu. Regularne picie alkoholu uszkadza poza tym serce, ukad pokarmowy, ukad nerwowy (take mzg), ma wpyw na rozwj nadcinienia ttniczego, moe przyczynia si do zaburze hormonalnych (zwikszona produkcja estrogenu, take u mczyzn) i wielu innych schorze. Nawet okazjonalne wypicie kilku drinkw szkodzi - zaburza rytm serca, wypukuje z organizmu magnez i witamin C.

Ani grama?

Kto zdecydowanie nie powinien pi?

- Dzieci i osoby niepenoletnie. Alkohol niekorzystnie wpywa na rozwj organizmu, a poza tym w wieku dojrzewania mody czowiek uczy si radzenia sobie ze stresem, z problemami. Jeli nauczy si, e alkohol pomaga mu przezwyciy niemiao, trem, smutek, droga do uzalenienia bdzie bardzo prosta.

- Kobiety w ciy. Cho niektrzy twierdz, e kieliszek dobrego czerwonego wina czy maa szklaneczka piwa od czasu do czasu nie zaszkodzi, nikt nie potrafi poda bezpiecznej granicy spoycia. A tolerancja dziecka na alkohol jest nieporwnywalnie nisza ni matki. Kobieta moe nie odczuwa nawet lekkiego rauszu, a dziecko - by pijane do nieprzytomnoci. Jeli przysza matka bdzie regularnie - dla towarzystwa - popija "zdrowe" wino lub "nieszkodliwe" piwo, naraa swoje dziecko na alkoholowy zesp podowy (rnego stopnia zaburzenia rozwoju, niska waga urodzeniowa, charakterystyczne znieksztacenie twarzy, uszkodzenie ukadu nerwowego).

- Osoby z chorobami serca i naczy krwiononych, ukadu pokarmowego (np. choroba wrzodowa odka), wtroby (np. wirusowe zapalenie wtroby), cukrzyc (chyba e okazjonalnie i za wyran zgod lekarza prowadzcego), zaywajce leki, a take wszyscy, ktrzy maj takie zalecenie lekarskie.

Z alkoholem trzeba bardzo uwaa przy zaywaniu jakichkolwiek lekw. Wikszo lekw przeciwdepresyjnych, nasennych, przeciwlkowych, przeciwpadaczkowych, leki przeciwhistaminowe (dostpne obecnie bez recepty leki przeciwalergiczne) w poczeniu z alkoholem maj silne dziaanie hamujce prac ukadu nerwowego. Stosowany do czsto metronidazol, popularne antybiotyki z grupy cefalosporyn popite alkoholem mog spowodowa cikie i gwatowne reakcje, od nudnoci i zaczerwienienia twarzy, a do zagroenia ycia wcznie. Aspiryna wraz z alkoholem uszkadza bon luzow odka, koktajl paracetamolu z etanolem dziaa toksycznie na wtrob. Dwa drinki dziennie mog zupenie zmieni samopoczucie i wyniki bada kobiety stosujcej HTZ. W wielu przypadkach alkohol moe nie zadziaa z lekiem toksycznie, ale zaburzy jego wchanianie i znacznie osabi spodziewany efekt terapeutyczny.

Na zdrowie

Czy alkohol to samo zo? Nie. Czerwone wino zawiera cenne antyoksydanty dziaajce przeciwmiadycowo i przeciwnowotworowo (w biaym jest ich mniej). Skad piwa wskazuje na jego dziaanie lekko uspokajajce, moczopdne (przydatne czasem w leczeniu kamicy nerkowej), pobudzajce apetyt, a nawet przeciwbakteryjne. Napj ten jest take rdem witamin z grupy B i PP. Zreszt jeli ju pi, to wanie najlepiej piwo i wino - napoje niskoprocentowe. Wdek lepiej unika. Niewielka dawka alkoholu (lekki drink, kieliszek wina, szklanka piwa) od czasu do czasu nie zaszkodzi. Kieliszek alkoholu moe wypi nawet matka karmica (najlepiej byoby wypi i nakarmi dziecko, nim alkohol zacznie dziaa, albo odczeka przed nastpnym karmieniem dwie godziny).

Pynne granice uzalenienia(ramka)

Lek. med. Karolina Androsiuk z Katedry i Kliniki Psychiatrycznej AM w Warszawie:

Alkohol nie szkodzi, jeli jest spoywany z umiarem, przez zdrowe, dorose osoby, ktre zdaj sobie spraw z zagroe.

10 g czystego etanolu (szklanka piwa, kieliszek wina) dziaa nieznacznie pobudzajco, euforyzujco, powoduje rozlunienie, ale i omiela do niebezpiecznych dziaa. Przy wikszych dawkach pojawia si senno, spowolnienie reakcji, kopoty z koordynacj. Przy przekroczeniu dawki 100 g czystego alkoholu moe doj do powanych zaburze wiadomoci, utraty przytomnoci, a przy steniu powyej

3 promili we krwi nawet do wyleww, niszczenia komrek nerwowych, zgonu. Niepokojce jest picie powyej 100 gramw alkoholu jednorazowo lub na tydzie, picie w celu leczenia niemiaoci, depresji, bezsennoci, pojawianie si agresji po maych ilociach alkoholu, picie w pracy. Czujno musz zachowa osoby, ktrych rodzice, dziadkowie naduywali alkoholu.