pektyny

Więcej o:

pektyny

  • Pektyny - czym są, czy są zdrowe? W jakich owocach jest ich najwięcej?

    Pektyny to mieszanki węglowodanów. Najwięcej jest ich w roślinach, zwłaszcza w ścianach komórkowych. Dzięki właściwościom wiążącym wykorzystywane są do produkcji dżemów oraz powideł. Pektyna ma zdolność wchłaniania i utrzymania dużych ilości wody, dzięki czemu ma właściwości żelujące. W efekcie

  • Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!

    prostaty. Okazuje się, że podobne właściwości posiada także nasza polska śliwa. Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne mają śliwki najciemniejsze. Lepsza perystaltyka i łatwiejsze wypróżnienia to skutek zawartych w śliwkach pektyn. Pektyny są rozpuszczalnym błonnikiem, który wpływa na odpowiednią budowę

  • JABŁKA - 10 powodów, dla których warto je jeść

    zmniejszyć ryzyko zawału. Jabłka dostarczają sporo błonnika, a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe

  • Nie tylko jabłka. Nadchodzą najlepsze polskie owoce

    są bowiem bardzo zbliżone. Śliwki dla błonnika Jeśli szukasz doskonałego źródła błonnika, postaw na śliwki suszone, gdyż świeże zawierają średnio 1,6 g na 100 g (czyli mniej niż jabłka), ale już ususzone, bez pestki, ponad 16 g. Pektyny zawarte w śliwkach to doskonały środek przeciw zaparciom, przeczyszczający, a

  • Lubisz jeść żelki? Po obejrzeniu tego krótkiego filmu możesz zmienić zdanie

    po doniesieniach o chorobie szalonych krów). W sklepach coraz częściej można jednak kupić żelki z pektyną lub agarem - roślinnymi substancjami żelującymi. Żelatyna jest produktem zwierzęcym produkowanym ze skór, kości i chrząstek świń. Znajduje się nie tylko w żelkach, ale też różnego rodzaju galaretkach

  • Jabłka - ulubione owoce Polaków. 10 powodów, dla których warto je jeść

    pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji dobrego cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia złego cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi. Dodatkowo

  • Poziomka - niezapomniany smak, dużo prozdrowotnych właściwości

    związki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor i żelazo. Zawarta w nich duża ilość potasu usprawnia pracę układu krwionośnego, a więc może pomagać na przykład w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego. Poziomki zawierają garbniki, flawonoidy, antocyjany i pektyny. Dzięki temu mają właściwości lekko

  • Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

    Aktywne składniki: Irydoid akubina, śluzy garbniki, pektyny, flawonoidy, sole mineralne, krzemionki, witamina C. Opis: Roślina wysokości od 5 do 50 cm, liście podłużne, lancetowate, zawierające 3 do 7 żył, tworzą przyziemna rozetę. Bezlistna łodyga zakończona jest walcowatym kłosem drobnych kwiatów