pasteryzacja
-
Wiwat monsieur Pasteur - 200 lat temu urodził się człowiek, który się wściekliźnie nie kłaniał
Podobno miał więcej szczęścia niż rozumu. Niewątpliwie w szkole nie był prymusem. Niewykluczone, że jego rola w ratowaniu ludzkości przed wścieklizną została wyolbrzymiona. A jednak Pasteur pozostaje wielkim i z jego dokonań ludzkość wciąż czerpie...
-
Strach groźniejszy od wścieklizny? Louis Pasteur jednak się mylił?
W szkole jego umiejętności z chemii oceniono zaledwie na mierny, a został ojcem jej ważnego działu - stereochemii. Nie był lekarzem, a wciąż uchodzi za najważniejszego człowieka w historii medycyny. Obchodził procedury, lubił ryzyko, zapowiadano, ...
-
Pasteryzacja: jak pasteryzować by zachować witaminy i minerały. Rodzaje pasteryzacji
Pasteryzacja to sposób na utrwalenie żywności przez podgrzewanie jej do takiej temperatury, w której giną drobnoustroje chorobotwórcze oraz ulegają zniszczeniu enzymy odpowiedzialne za proces rozkładu żywności. Pasteryzacja nie zmienia smaku potra...