Dlatego w krajach, w których nie obowiązują surowe kryteria oceny bakteriologicznej i parazytologicznej należy być ostrożnym by uniknąć zatruć pokarmowych. Można nadal rozkoszować się miejscowym jedzeniem (w końcu jest to jedna z przyjemności zagranicznych podróży) ale przestrzegając zasad podanych poniżej.
Dobrze ugotowane mięso, warzywa lub inną żywność podawaną gorącą (w temperaturze wrzątku).
Świeżo ugotowaną żywność jak groszek, zupy, ryż i makaron, podawane na gorąco.
Chleb, tortillę i inne wyroby piekarnicze.
Owoce, orzechy i warzywa z grubą skórką lub skorupą, które sam usuwasz.
Żywność z puszki.
Nie jedz zielonych lub surowych warzyw i sałatek. Niektóre mikroorganizmy z gleby i wody nie są usuwane standardowymi metodami mycia.
Nie jedz niedogotowanego lub zimnego mięsa i ryb.
Nie jedz ryb mięsożernych, szczególnie z raf koralowych. Wiele z nich zawiera skumulowane toksyny.
Nie jedz niepasteryzowanego sera, jogurtów lub innych produktów mlecznych.
Nie pij niepasteryzowanego mleka. Bądź szczególnie ostrożny z jedzeniem lodów lub innych zamrożonych produktów, gdyż mogą być one przygotowane lub przechowywane w skażonych pojemnikach.
Nie jedz takich sosów, jak chutney lub salsa. Są one zazwyczaj surowe i robione na miejscu.
Nie jedz niczego w bufecie, jeśli nie jesteś pewien, że jedzenie jest świeże i gorące.
Nie jedz żywności od handlarzy ulicznych lub w podejrzanych restauracjach.