Jedzenie w podróży

Bardzo trudno jest zagwarantować czystość produktów żywnościowych w danym kraju. Poziom rolnictwa, jakość miejscowej wody i higiena osobista pracowników zatrudnionych w przemyśle spożywczym, wpływa na jakość żywności.

Dlatego w krajach, w których nie obowiązują surowe kryteria oceny bakteriologicznej i parazytologicznej należy być ostrożnym by uniknąć zatruć pokarmowych. Można nadal rozkoszować się miejscowym jedzeniem (w końcu jest to jedna z przyjemności zagranicznych podróży) ale przestrzegając zasad podanych poniżej.

Co możesz jeść?

Dobrze ugotowane mięso, warzywa lub inną żywność podawaną gorącą (w temperaturze wrzątku).

Świeżo ugotowaną żywność jak groszek, zupy, ryż i makaron, podawane na gorąco.

Chleb, tortillę i inne wyroby piekarnicze.

Owoce, orzechy i warzywa z grubą skórką lub skorupą, które sam usuwasz.

Żywność z puszki.

Czego nie jeść?

Nie jedz zielonych lub surowych warzyw i sałatek. Niektóre mikroorganizmy z gleby i wody nie są usuwane standardowymi metodami mycia.

Nie jedz niedogotowanego lub zimnego mięsa i ryb.

Nie jedz ryb mięsożernych, szczególnie z raf koralowych. Wiele z nich zawiera skumulowane toksyny.

Nie jedz niepasteryzowanego sera, jogurtów lub innych produktów mlecznych.

Nie pij niepasteryzowanego mleka. Bądź szczególnie ostrożny z jedzeniem lodów lub innych zamrożonych produktów, gdyż mogą być one przygotowane lub przechowywane w skażonych pojemnikach.

Nie jedz takich sosów, jak chutney lub salsa. Są one zazwyczaj surowe i robione na miejscu.

Nie jedz niczego w bufecie, jeśli nie jesteś pewien, że jedzenie jest świeże i gorące.

Nie jedz żywności od handlarzy ulicznych lub w podejrzanych restauracjach.

Więcej o: