Przed chorobą najlepiej bronią szczepionki. Są bezpieczne, ale powinny być podawane zawsze w obecności lekarza, na wypadek wystąpienia reakcji alergicznej. Istnieje grupa ludzi, którzy bezwzględnie powinni ją przyjąć: osoby powyżej 50. roku życia, przewlekle chorzy, cukrzycy, osoby z obniżoną odpornością, pracownicy szkół, szpitali, przychodni, internatów, domów pomocy społecznej, sklepów. Wirus grypy zmienia swą strukturę, dlatego naukowcy co rok tworzą nową szczepionkę. Najlepiej przyjmować ją między końcem lata a początkiem listopada. Apteki mają obecnie w sprzedaży trzy szczepionki: Vaxigrip, Influvac i Begrivac, w cenie do 22 do 28 złotych. - Nie można mówić, że któraś szczepionka jest lepsza, a inna gorsza. Wszystkie mają podobny skład i działanie - mówi internista Ewa Korecka. - Różnica tkwi w producencie i cenie, ale tutaj wybiera sam pacjent.
O ile szczepienie niemal w stu procentach zabezpiecza przed chorobą, przez całą jesień i zimę mogą nas dopadać przeziębienia podobne do grypy. - Na nie polecałabym trzy preparaty: IRS19, Luivac i Bronhovaxon. Zawierają lizaty bakterii, które pobudzają obronne funkcje organizmu i ten, w zderzeniu z chorobą, łatwiej sobie poradzi w jej zwalczeniu.
Oprócz tych środków przed grypą dobrze zabezpiecza witamina C i preparaty witaminowe.
- Nie polecałabym natomiast profilaktycznego przyjmowania salicylanów, na przykład aspiryny czy polopiryny. Te można stosować tylko u osób z chorobą niedokrwienną serca, zagrożonych zawałem. W przypadku przeziębień te leki przyjmujemy dopiero wówczas, gdy choroba nas dopadnie - mówi Ewa Korecka. - Oprócz tego ważne jest picie większej ilości płynów: soków owocowo-warzywnych, herbaty z malinami, cytryną, mleka z miodem.
przestrzegaj stałych godzin posiłków;
Pilnuj, by twoja dieta zawierała pełnowartościowe białko (mleko, mięso, sery) i zwiększone dawki witaminy C (świeże jarzyny, owoce, soki);
Włącz do diety czosnek i cebulę albo preparaty zawierające ekstrakty z tych roślin;
Pij napary z lipy, malin, rumianku i tymianku, soki z jeżówki (Echinacea) i malin;
Śpij tyle, ile powinieneś. Nie zarywaj nocy;
Utrzymuj w domu i w pracy odpowiednią temperaturę, najlepiej 17-21 st. C (wyższa niż 22 st. C jest niewskazana). Zadbaj o regularne wietrzenie pomieszczeń (sprzyja to mechanicznemu usuwaniu nagromadzonych w powietrzu wirusów i bakterii);
Nie narażaj się niepotrzebnie na kontakt z wirusami. Unikaj dużych zbiorowisk ludzkich, zwłaszcza w zamkniętej przestrzeni (teatr, kino, supermarket, przychodnia).