Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.

Odpowiada lekarz Łukasz Fus

Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na białko krowie i mogą się one objawiać w różny sposób. Przebieg celiakii z kolei charakteryzuje się dużą zmiennością osobniczą i bardzo często obecne są jedynie tzw. atypowe objawy.

Jeżeli dobrze zrozumiałem Pani/Pana pytanie to z diety wyłączone zostało zarówno białko mleka krowiego jak i gluten. W takiej sytuacji możliwa jest wyłącznie diagnostyka w kierunku alergii na białko krowie, polegająca głównie na stosowaniu diety eliminacyjnej bezmlecznej przez okres co najmniej 4 tygodni i obserwacja, czy wycofują się objawy alergii. Następnie pod kontrolą lekarza stosuje się tzw. testy prowokacyjne, czyli podaje się w małych ilościach pokarm, który jest podejrzewany o wywołanie alergii i obserwuje się reakcję pacjenta. Jeżeli dolegliwości powrócą wynik testu uznaje się za pozytywny.

Ponieważ istnieje kilka mechanizmów powstawania alergii na pokarm mogą być również stosowane odpowiednie testy laboratoryjne lub testy skórne.

Jeżeli z diety został wyłączony gluten nie można przeprowadzić diagnostyki w kierunku celiakii, ponieważ "nie ma celiakii bez glutenu". W momencie zaprzestania spożywania glutenu stopniowo wycofują się wszelkie zmiany histologiczne w jelitach a z krwi znikają specyficzne dla celiakii przeciwciała. Aby z całą pewnością potwierdzić lub wykluczyć celiakię konieczne jest przeprowadzenie potrzebnych badań immunologicznych i wykonanie ewentualnej biopsji jelita w czasie, gdy pacjent od kilku tygodni jest na normalnej diecie bez ograniczania ilości spożywanego glutenu.

Zobacz wszystkie porady

Więcej o: