Pomimo, że w środku zimy warzywa i owoce mają mniejsze wartości odżywcze niż w sezonie, nie powinniśmy z nich rezygnować. Przygotowując zupy, soki czy desery możemy skorzystać z mrożonek, które zachowują naturalne właściwości. Zadbajmy także, aby w jadłospisie dziecka znalazły się składniki będące źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu oraz pomaga zapobiegać częstym przeziębieniom. Możemy dołączyć do drugiego śniadania np. mandarynki lub pomarańcze.
- W zimie szczególne znacznie dla zdrowia i odporności młodego organizmu mają regularnie spożywane posiłki (najlepiej pięć razy dziennie), a zwłaszcza pełnowartościowe śniadanie zjadane przed wyjściem do szkoły. Pamiętajmy również o zapewnieniu dziecku odpowiedniej ilości ciepłych dań w ciągu dnia - mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrów Naturhouse. Przygotowując posiłki należy dbać o różnorodność składników i obecność najważniejszych grup produktów.
W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć mleka i przetworów mlecznych, dostarczających wapnia oraz cennych witamin. - Ważną rolę odgrywają także produkty zbożowe - razowe pieczywo, kasze i makarony, które są źródłem błonnika oraz niezbędnych do prawidłowego rozwoju, składników mineralnych - dodaje dietetyczka. Niezwykle cennych kwasów omega-3 (które pozwalają utrzymać pełną sprawność fizyczną i umysłową) dostarczy porcja ryb oraz włoskie orzechy (dowiedz się więcej o kwasach omega 3) . Z kolei dobrym źródłem pełnowartościowego białka będzie chude mięso - np. drób lub cielęcina. (więcej o: białkach, tłuszczach, węglowodanach) Zawsze zwracajmy uwagę, czy nasze dziecko spożywa odpowiednią ilość płynów, w postaci niegazowanej wody mineralnej lub naturalnych soków. Tym, co powinniśmy zdecydowanie ograniczać w diecie dziecka są oczywiście słodycze, słone przekąski oraz kaloryczne fast foody.
Jeśli w zimie nasz maluch ma problemy z apetytem lub nie chce jeść warzyw czy innych wartościowych produktów, należy wprowadzić pewne zmiany w codziennych nawykach żywieniowych. Dieta dziecka nie może być monotonna. Spróbujmy stopniowo urozmaicać dania o nowe smaki. Starajmy się, aby potrawy były różnokolorowe i atrakcyjnie podane. Najlepiej jeśli włączymy dziecko do przygotowywania niektórych posiłków, co spowoduje wzrost zainteresowania produktami oraz zachęci do ich próbowania.