Dlaczego nie mogę przytyć?

Zbyt chuda sylwetka dla niektórych jest powodem zmartwień. Skąd bierze się ten problem i jak sobie z nim poradzić.

Nie zawsze niska waga jest związana z anoreksją. Przyczyna tego zaburzenia może wynikać z problemów zdrowotnych, takich jak zespół złego wchłaniania - zaburzenia transportu substancji pokarmowych (przeczytaj więcej) lub też, co nie należy do rzadkości - pasożytów. Mogą dostać się do naszego organizmu np. z niedosmażonym mięsem (czytaj więcej) . Zaburzenia hormonalne takie, jak niedoczynność przedniego płata przysadki mózgowej czy nadczynność tarczycy także mogą wpływać na niską wagę.

- Na co dzień bardzo często spotykam się z osobami, które nawet nie wiedzą, że cierpią na nadczynność tarczycy, a ich próby przytycia bez wprowadzenia odpowiedniego leczenia są skazane na porażkę - mówi dietetyk Ewa Walus. Choroba ta powoduje wzrost stężenia hormonów tarczycy we krwi, a jej objawem jest między innymi chudnięcie mimo dobrego apetytu (czytaj więcej) .

Na wagę bardzo duży wpływ mają też uwarunkowania genetyczne. Wystarczy, że jeden z naszych przodków przekazał nam w genach chromosom 16, który strzeże nas przed otyłością.

Tłusta dieta nie jest rozwiązaniem!

Kilka pączków, bułka maślana z wędliną i majonezem - to przykładowy posiłek osoby chcącej przytyć. W końcu ma być tłusto i kalorycznie. Czy aby na pewno to najlepszy sposób?

- Niezależnie od przyczyny za niskiej wagi, przestrzegam przed spożywaniem tzw. "tłustych bomb kalorycznych", z pewnością nie stanowią one antidotum na problem niedowagi - informuje dietetyk.

Dostarczanie zbyt dużej ilości tłuszczy może prowadzić do tworzenia się płytki miażdżycowej i stłuszczenia wątroby, co ma niebezpieczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Co więc jeść, żeby "zdrowo" przytyć?

Dieta dla chudzielców

Kuracja prowadząca do wzrostu masy ciała powinna zawierać produkty białkowe, węglowodany i błonnik. Oznacza to, że w diecie należy uwzględnić zarówno ryż, kaszę, płatki owsiane , chude mięso, jak jaja i ryby. Bardzo ważna w leczeniu jest również temperatura posiłków oraz regularność. Jedzmy pięć posiłków dziennie o tych samych porach. Do produktów o wysokiej zawartości tłuszczu należy pić napoje o zbliżonej temperaturze, dzięki temu tłuszcz nie będzie zalegał w żołądku. Dieta musi być zawsze dostosowana do wieku, stanu zdrowia, podstawowej przemiany materii oraz aktywności fizycznej danej osoby (kalkulator przemiany materii) . Osobom starszym nie wolno obciążać serca cholesterolem, dlatego ich dieta powinna go wykluczać. To, że jesteśmy chudzi nie oznacza, że musimy rezygnować z aktywności fizycznej. Jazda na rowerze lub spacer na świeżym powietrzu na pewno pobudzą nasz apetyt.

Więcej o: