Niedowagę można zdefiniować na kilka sposobów. Po pierwsze, może oznaczać niską wagę w stosunku do wzrostu danej osoby, definiowaną jako wskaźnik masy ciała (BMI) mniejszy niż 18,5. Może to być również waga o 15 do 20 proc. niższa od wagi typowej dla wieku danej osoby - podają eksperci. Przyczyną niedowagi bywa choroba i związana z tym utrata apetytu, a także wiek (w miarę upływu lat masa ciała się zmniejsza). Kolejna możliwa przyczyna niedowagi to niezbilansowana, rygorystyczna dieta. Niedowaga może oznaczać, że brakuje nam witamin czy minerałów, a w konsekwencji prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie odporności czy podatność na złamania kości. A zatem należy z nią walczyć.
Jedna z rad dotyczy częstotliwości spożywania posiłków. Dietetycy radzą, aby jeść częściej, od 5 do 6 mniejszych posiłków w ciągu dnia. Po drugie, wybierajmy dania, które są odżywcze i jednocześnie kaloryczne. Aby zwiększyć kaloryczność potraw można je uzupełniać o takie składniki jak pełnotłusty ser lub masło orzechowe dla przykładu. Dobrze jest też sięgać po wysokobiałkowe koktajle (zamiast napojów gazowanych). Jedzmy łatwe do przygotowania przekąski, takie jak jogurty lub budyń ryżowy.
Nie chodzi przy tym, aby się po prostu objadać tłustymi czy słodkimi potrawami, takimi jak czekolada, ciasta i słodkie napoje. Radzi się też nie pić przed posiłkami, bo wtedy będziemy mieć słabszy apetyt. Ważne jest stopniowe przybieranie na wadze poprzez dodanie do codziennych posiłków około 300 do 500 dodatkowych kalorii. Te dodatkowe kalorie uzyskamy dodając do posiłków ser, orzechy czy nasiona. Jako zdrowe przekąski pomiędzy posiłkami mogą też posłużyć wysokokaloryczne napoje, takie jak koktajle mleczne. Najważniejsze, aby wybrać zbilansowaną dietę, składająca się z różnych grup żywności, takich jak owoce i warzywa, węglowodany skrobiowe i nabiał oraz zdrowe tłuszcze roślinne. Nie można zapomnieć o dodawaniu białka do posiłków. Dobre źródła to fasola i inne rośliny strączkowe, ryby, jajka i chude mięso.
I na koniec ważna zasada: oprócz kalorycznych, odżywczych posiłków trzeba zadbać o zbudowanie mięśni. Nie zapomnijmy zatem o treningu siłowym lub jodze. Co więcej, ćwiczenia mogą również poprawić apetyt, w tym długi spacer na świeżym powietrzu o każdej porze roku.