Dieta przy Hashimoto. Ostrożnie z solą, ogranicz też tych kilka składników

Choroba Hashimoto zaliczana jest do chorób autoimmunologicznych. W jej leczeniu ważna jest nie tylko farmakologia, lecz także to, co spożywamy na co dzień. Dieta przy Hashimoto powinna dostarczać m.in. witaminę D oraz składniki mineralne takie jak żelazo, selen czy cynk. Należy zwrócić też uwagę na jod.

Więcej tekstów o dietach znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Choroba Hashimoto należy do chorób autoimmunologicznych tarczycy. Jako pierwszy przypadki tego schorzenia opisał japoński lekarz Hakaru Hashimoto. Jest to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, mające związek z nieprawidłowościami w działaniu układu immunologicznego. Błędy prowadzą do wytwarzania przez nasz własny układ odpornościowy przeciwciał skierowanych przeciwko tarczycy. W wyniku tych ataków dochodzi do przewlekłego stanu zapalnego tarczycy i narząd ulega powolnemu zniszczeniu.

Zobacz wideo Tarczyca nami rządzi. Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Objawy choroby Hashimoto:

  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • uczucie zimna,
  • suchość skóry,
  • wysoki poziom cholesterolu we krwi,
  • zwiększenie masy ciała,
  • zaparcia,
  • nadciśnienie tętnicze lub spowolnienie pracy serca,
  • niedokrwistość.

Leczenie polega na podawaniu syntetycznego hormonu tarczycy (lewotyroksyna), który ma wyrównać jego poziom w organizmie. Ważna jest jednak również dieta. Jak powinna wyglądać?

Dieta przy Hashimoto. Co należy jeść?

Dieta powinna być bogata w produkty, które dostarczą naszemu organizmowi takich składników mineralnych, jak cynk, żelazo i selen. Ponadto powinna uwzględniać witaminy: D, E, A, C oraz witaminy z grupy B. Ważne jest również, aby żywność dostarczała nam kwasów omega-3.

Przy chorobie Hashimoto należy również uważać na nadmiar jodu. Dzienna, wystarczająca dawka jodu wynosi 150 miligramów na dobę (więcej u kobiet w ciąży oraz karmiących - 220 i 290 miligramów na dobę). W związku z tym lepiej unikać przesadnego solenia solą jodowaną i uważać na przyprawy, które w swoim składzie mają taką sól. 

W diecie przy Hashimoto powinny znaleźć się świeże owoce i warzywa, które zawierają dużo błonnika. Działają one pozytywnie na metabolizm, a także zawierają potrzebne składniki mineralne. Należy unikać tłustych potraw, ponieważ niedoczynność tarczycy spowalnia metabolizm tłuszczów.

Do diety należy włączyć produkty bogate w selen. Są to np. ryby i owoce morza, mleko i produkty mleczne, czosnek, orzechy brazylijskie czy suche nasiona strączkowe. Selen najlepiej się wchłania spożywany wraz z białkiem, witaminami A, E oraz C, a także z innymi związkami o charakterze antyoksydacyjnym.

Ważnym elementem jest również żywność, która dostarczy organizmowi żelaza, ponieważ w chorobie Hashimoto często pojawiają się zaburzenia we wchłanianiu żelaza. Żelazo hemowe, czyli w formie najlepiej przyswajalnej, znajdziemy w wątrobie i innych podrobach, w chudym mięsie wołowym i wieprzowinie, a także w jajkach. A wśród warzyw najwięcej żelaza mają m.in.: biała fasola, natka pietruszki, soja, groch.

Dieta przy Hashimoto powinna też uwzględniać produkty zawierające cynk - jest on ważny dla pracy tarczycy. Znajdziemy go w wątrobie, owocach morza, kakao, w dyni i pestkach dyni, w serach żółtych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i nasionach, a także w roślinach strączkowych. 

Czego należy unikać, jeśli zmagamy się z chorobą Hashimoto? Żywności wysoko przetworzonej, ubogiej w błonnik, oraz spożywania alkoholu. Ponadto zalecane jest mniejsze spożycie produktów, które zawierają izoflawony sojowe i tioglikozyd. Wśród nich znajdują się m.in.: kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, szpinak, orzechy arachidowe, gruszki, brzoskwinie, truskawki. 

Więcej o: