Dieta przy Hashimoto. Ostrożnie z solą, ogranicz też tych kilka składników

Choroba Hashimoto zaliczana jest do chorób autoimmunologicznych. W jej leczeniu ważna jest nie tylko farmakologia, lecz także to, co spożywamy na co dzień. Dieta przy Hashimoto powinna dostarczać m.in. witaminę D oraz składniki mineralne takie jak żelazo, selen czy cynk. Należy zwrócić też uwagę na jod.

Więcej tekstów o dietach znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Choroba Hashimoto należy do chorób autoimmunologicznych tarczycy. Jako pierwszy przypadki tego schorzenia opisał japoński lekarz Hakaru Hashimoto. Jest to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, mające związek z nieprawidłowościami w działaniu układu immunologicznego. Błędy prowadzą do wytwarzania przez nasz własny układ odpornościowy przeciwciał skierowanych przeciwko tarczycy. W wyniku tych ataków dochodzi do przewlekłego stanu zapalnego tarczycy i narząd ulega powolnemu zniszczeniu.

Zobacz wideo Tarczyca nami rządzi. Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Objawy choroby Hashimoto:

  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • uczucie zimna,
  • suchość skóry,
  • wysoki poziom cholesterolu we krwi,
  • zwiększenie masy ciała,
  • zaparcia,
  • nadciśnienie tętnicze lub spowolnienie pracy serca,
  • niedokrwistość.

Leczenie polega na podawaniu syntetycznego hormonu tarczycy (lewotyroksyna), który ma wyrównać jego poziom w organizmie. Ważna jest jednak również dieta. Jak powinna wyglądać?

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to inaczej choroba Hashimoto. Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Dieta przy Hashimoto. Co należy jeść?

Dieta powinna być bogata w produkty, które dostarczą naszemu organizmowi takich składników mineralnych, jak cynk, żelazo i selen. Ponadto powinna uwzględniać witaminy: D, E, A, C oraz witaminy z grupy B. Ważne jest również, aby żywność dostarczała nam kwasów omega-3.

Przy chorobie Hashimoto należy również uważać na nadmiar jodu. Dzienna, wystarczająca dawka jodu wynosi 150 miligramów na dobę (więcej u kobiet w ciąży oraz karmiących - 220 i 290 miligramów na dobę). W związku z tym lepiej unikać przesadnego solenia solą jodowaną i uważać na przyprawy, które w swoim składzie mają taką sól. 

W diecie przy Hashimoto powinny znaleźć się świeże owoce i warzywa, które zawierają dużo błonnika. Działają one pozytywnie na metabolizm, a także zawierają potrzebne składniki mineralne. Należy unikać tłustych potraw, ponieważ niedoczynność tarczycy spowalnia metabolizm tłuszczów.

Stewia Stewia zdrowy zamiennik cukru. Czy niesie jakieś skutki uboczne

Do diety należy włączyć produkty bogate w selen. Są to np. ryby i owoce morza, mleko i produkty mleczne, czosnek, orzechy brazylijskie czy suche nasiona strączkowe. Selen najlepiej się wchłania spożywany wraz z białkiem, witaminami A, E oraz C, a także z innymi związkami o charakterze antyoksydacyjnym.

Ważnym elementem jest również żywność, która dostarczy organizmowi żelaza, ponieważ w chorobie Hashimoto często pojawiają się zaburzenia we wchłanianiu żelaza. Żelazo hemowe, czyli w formie najlepiej przyswajalnej, znajdziemy w wątrobie i innych podrobach, w chudym mięsie wołowym i wieprzowinie, a także w jajkach. A wśród warzyw najwięcej żelaza mają m.in.: biała fasola, natka pietruszki, soja, groch.

Endokrynolog zajmuje się schorzeniami układu dokrewnego Endokrynolog - czym się zajmuje i kiedy warto go odwiedzić?

Dieta przy Hashimoto powinna też uwzględniać produkty zawierające cynk - jest on ważny dla pracy tarczycy. Znajdziemy go w wątrobie, owocach morza, kakao, w dyni i pestkach dyni, w serach żółtych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i nasionach, a także w roślinach strączkowych. 

Czego należy unikać, jeśli zmagamy się z chorobą Hashimoto? Żywności wysoko przetworzonej, ubogiej w błonnik, oraz spożywania alkoholu. Ponadto zalecane jest mniejsze spożycie produktów, które zawierają izoflawony sojowe i tioglikozyd. Wśród nich znajdują się m.in.: kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, szpinak, orzechy arachidowe, gruszki, brzoskwinie, truskawki. 

Więcej o: