Indianie używali słodkich liści stewii rebaudiany od setek lat. Słodzili nią m.in. yerba mate. Coraz powszechniej stosuje się ją w Europie i nic dziwnego – stewia jest o wiele słodsza niż znany nam cukier, przy tym nie jest kaloryczna i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ponadto ma też dodatkowe, prozdrowotne działania – bakteriobójcze i grzybobójcze, reguluje pracę układu trawiennego, wzmacnia organizm. Idealnie sprawdza się zamiast cukru również dlatego, że nie szkodzi zębom. Do Europy stewia dotarła ze dużym opóźnieniem. Od niedawno zaczęto doceniać jej walory dietetyczne. Stewia zaczęła pojawiać się na półkach sklepowych, a także zaczęto ją hodować w domowych ogródkach. Od ponad pół wieku roślina cieszy się dużą popularnością w Japonii.
Roślina charakteryzuje się bogatym skład i wieloma właściwościami zdrowotnymi, które dodają jej punktów w rywalizacji z tradycyjnym cukrem. Stewia zawiera flawonoidy, dzięki czemu ma działanie antyoksydacyjne. Ponadto, możemy dodawać ją do potraw bez obawy o zęby, ponieważ nie wywołuje próchnicy. Stewia jest 200-krotnie słodsza do cukru. Dzieje się tak dlatego, że wydobywane z rośliny związki słodzące (rebaudiozyd A oraz stewiozyd) mają glukozę, która nie jest wchłaniana przez ludzki organizm. Dzięki temu możemy dodawać stewię do licznych dań i napojów bez obawy o zbędne kalorie.
Stewia zawiera liczne minerały, które pozytywnie wpłyną na pracę naszego organizmu – to m.in.:
Stewia w przeciwieństwie do białego cukru, który po spożyciu bardzo szybko trafia do krwiobiegu, a jego uderzenie jest szokiem dla żołądka oraz trzustki, nie ma negatywnych skutków zdrowotnych. Ponadto biały cukier grozi otyłością, nadwagą, cukrzycą,nadciśnieniem tętniczym, próchnicą. Właściwości zdrowotne stewii znali już wiele lat temu mieszkańcy Ameryki Południowej, którzy stosowali ją jako lek na cukrzycę. Roślina ta jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi oraz ma niski indeks glikemiczny.
Choć stewia jest zdrowszym zamiennikiem białego cukru, to nie znaczy, że może ją stosować każdy. Przede wszystkim diabetycy powinny być bardzo ostrożnie, ponieważ stewia obniża poziom cukru we krwi, diabetycy powinny się skonsultować ze swoim lekarzem. Stewia nie jest wskazana również dla osób z niskim ciśnienie, ponieważ roślina obniża ciśnienie. Może się również zdarzyć, że u niektórych osób może wystąpić nietolerancja stewii.
Podsumowując stewia nie jest dla każdego, nie można jej stosować bez limitu. Zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki 4 mg stewii na 1 kg masy ciała. Przykładowo dla osoby ważącej 50 kg będzie to dawka 200 mg, czyli 0,2 grama. Stewia dostępna jest w różnych formach. Można ją kupić w postaci proszku, płynu, tabletek, suszonych liści (w całości lub rozdrobnionych).
Stewia doskonale sprawdzi się jako zamiennik cukru w napojach, domowych sokach, przetworach. Liście stewii można dodawać do sałatek. Nie będzie jednak dobrą alternatywą dla cukru we wszystkich rodzajach wypieków. Nie zachowuje się jak cukier i nie będzie dobrym towarzyszem dla drożdży. W piekarniku może zamienić się w karmel, więc nie doda ciastom kruchości.