G±bka do naczyñ kryje tyle bakterii co próbka ka³u. "Tego nigdy nie powinno byæ w kuchni"

Kompleksowe badania wykaza³y, ¿e g±bki u¿ywane do zmywania naczyñ magazynuj± w sobie mnóstwo bakterii, które mog± zaszkodziæ naszemu zdrowiu. Paradoksalnie - czyszczenie g±bek nie pomaga.

Naukowcy przebadali 14 u¿ywanych g±bek. Znale¼li na nich a¿ 362 ró¿ne typy bakterii. "Zdziwi³o nas, ¿e po³owa z dziesiêciu najczê¶ciej spotykanych na nich bakterii [...] to potencjalne patogeny (czynniki chorobotwórcze - przyp. red.)" - powiedzia³ profesor Markus Egert, przewodnicz±cy badañ.

Do³±cz do Zdrowia na Facebooku!

Badania zosta³y opublikowane w czasopi¶mie naukowym "Scientific Reports". Prowadzili je mikrobiolodzy z Uniwersytetu w Furtwangen, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium.

Drobnoustroje wykryte na g±bkach nale¿a³y przede wszystkim do bakterii wystêpuj±cych w wodzie oraz na ludzkiej skórze. Niektóre z nich - na przyk³ad Chryseobacterium hominis, Moraxella osloensis czy Acinetobacter johnsonii - mog± wywo³ywaæ u ludzi rozmaite infekcje. To w³a¶nie Moraxella osloensis jest odpowiedzialna za brzydki zapach u¿ywanej ¶ciereczki; z pewno¶ci± niejeden raz czuli¶cie wilgotny, nieprzyjemny odór podstarza³ej g±bki do naczyñ.

Sprawd¼: Drukarka, telefon, a nawet d³ugopis. 10 biurowych przedmiotów, które s± brudniejsze od toalety

G±bki s± dla bakterii lepszymi siedliskami ni¿ na przyk³ad ¶ciereczki do naczyñ. Dlaczego? Ich porowata struktura i resztki jedzenia, które w nich utykaj±, tworz± niezwykle sprzyjaj±ce bakteriom ¶rodowisko.

Jeden centymetr sze¶cienny u¿ywanej g±bki mo¿e zawieraæ nawet 54 miliardy bakterii - to oko³o 7 razy wiêcej ni¿ ludzi na ¶wiecie. "To stê¿enie, które mo¿na znale¼æ jeszcze tylko w próbkach ka³u. Stê¿enie, którego nigdy nie powinno byæ w kuchni" - stwierdzi³ Egert.

Jak siê broniæ?

G±bkom nie pomo¿e pranie ani wyparzanie. Wrêcz przeciwnie - usilne próby czyszczenia sfatygowanej g±bki jeszcze pogorsz± sytuacjê. Wed³ug badañ regularnie czyszczone g±bki nosz± na sobie wiêcej patogenów ni¿ te, które pozostawiamy samym sobie. Dzieje siê tak, gdy¿ te gro¼ne dla nas bakterie s± te¿ bardziej odporne na usuwanie i ¶rodki chemiczne. Wiêc gdy poprzez pranie zabijamy neutralne bakterie, których jest zdecydowana wiêkszo¶æ, te szkodliwe zajmuj± ich miejsce.

Rozs±dnym rozwi±zaniem jest po prostu stosunkowo czêste wymienianie g±bki - najlepiej robiæ to co tydzieñ. Na szczê¶cie ¶cierki i g±bki kuchenne nie nale¿± do drogich czy trudno dostêpnych akcesoriów AGD.

To tak¿e mo¿e ciê zainteresowaæ:

Potwory, z którymi mieszkasz, ¶pisz i przez które chorujesz. Czy musisz przegraæ tê nierówn± walkê?

¬ród³a: IDW, Science Magazine, Scientific Reports (Nature)