G±bka do naczyń kryje tyle bakterii co próbka kału. "Tego nigdy nie powinno być w kuchni"

Kompleksowe badania wykazały, że g±bki używane do zmywania naczyń magazynuj± w sobie mnóstwo bakterii, które mog± zaszkodzić naszemu zdrowiu. Paradoksalnie - czyszczenie g±bek nie pomaga.

Naukowcy przebadali 14 używanych g±bek. ZnaleĽli na nich aż 362 różne typy bakterii. "Zdziwiło nas, że połowa z dziesięciu najczę¶ciej spotykanych na nich bakterii [...] to potencjalne patogeny (czynniki chorobotwórcze - przyp. red.)" - powiedział profesor Markus Egert, przewodnicz±cy badań.

Doł±cz do Zdrowia na Facebooku!

Badania zostały opublikowane w czasopi¶mie naukowym "Scientific Reports". Prowadzili je mikrobiolodzy z Uniwersytetu w Furtwangen, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium.

Drobnoustroje wykryte na g±bkach należały przede wszystkim do bakterii występuj±cych w wodzie oraz na ludzkiej skórze. Niektóre z nich - na przykład Chryseobacterium hominis, Moraxella osloensis czy Acinetobacter johnsonii - mog± wywoływać u ludzi rozmaite infekcje. To wła¶nie Moraxella osloensis jest odpowiedzialna za brzydki zapach używanej ¶ciereczki; z pewno¶ci± niejeden raz czuli¶cie wilgotny, nieprzyjemny odór podstarzałej g±bki do naczyń.

SprawdĽ: Drukarka, telefon, a nawet długopis. 10 biurowych przedmiotów, które s± brudniejsze od toalety

G±bki s± dla bakterii lepszymi siedliskami niż na przykład ¶ciereczki do naczyń. Dlaczego? Ich porowata struktura i resztki jedzenia, które w nich utykaj±, tworz± niezwykle sprzyjaj±ce bakteriom ¶rodowisko.

Jeden centymetr sze¶cienny używanej g±bki może zawierać nawet 54 miliardy bakterii - to około 7 razy więcej niż ludzi na ¶wiecie. "To stężenie, które można znaleĽć jeszcze tylko w próbkach kału. Stężenie, którego nigdy nie powinno być w kuchni" - stwierdził Egert.

Jak się bronić?

G±bkom nie pomoże pranie ani wyparzanie. Wręcz przeciwnie - usilne próby czyszczenia sfatygowanej g±bki jeszcze pogorsz± sytuację. Według badań regularnie czyszczone g±bki nosz± na sobie więcej patogenów niż te, które pozostawiamy samym sobie. Dzieje się tak, gdyż te groĽne dla nas bakterie s± też bardziej odporne na usuwanie i ¶rodki chemiczne. Więc gdy poprzez pranie zabijamy neutralne bakterie, których jest zdecydowana większo¶ć, te szkodliwe zajmuj± ich miejsce.

Rozs±dnym rozwi±zaniem jest po prostu stosunkowo częste wymienianie g±bki - najlepiej robić to co tydzień. Na szczę¶cie ¶cierki i g±bki kuchenne nie należ± do drogich czy trudno dostępnych akcesoriów AGD.

To także może cię zainteresować:

Potwory, z którymi mieszkasz, ¶pisz i przez które chorujesz. Czy musisz przegrać tę nierówn± walkę?

¬ródła: IDW, Science Magazine, Scientific Reports (Nature)

Więcej o: