Naukowcy przebadali 14 używanych gąbek. Znaleźli na nich aż 362 różne typy bakterii. "Zdziwiło nas, że połowa z dziesięciu najczęściej spotykanych na nich bakterii [...] to potencjalne patogeny (czynniki chorobotwórcze - przyp. red.)" - powiedział profesor Markus Egert, przewodniczący badań.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Scientific Reports". Prowadzili je mikrobiolodzy z Uniwersytetu w Furtwangen, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium.
Drobnoustroje wykryte na gąbkach należały przede wszystkim do bakterii występujących w wodzie oraz na ludzkiej skórze. Niektóre z nich - na przykład Chryseobacterium hominis, Moraxella osloensis czy Acinetobacter johnsonii - mogą wywoływać u ludzi rozmaite infekcje. To właśnie Moraxella osloensis jest odpowiedzialna za brzydki zapach używanej ściereczki; z pewnością niejeden raz czuliście wilgotny, nieprzyjemny odór podstarzałej gąbki do naczyń.
Sprawdź: Drukarka, telefon, a nawet długopis. 10 biurowych przedmiotów, które są brudniejsze od toalety
Gąbki są dla bakterii lepszymi siedliskami niż na przykład ściereczki do naczyń. Dlaczego? Ich porowata struktura i resztki jedzenia, które w nich utykają, tworzą niezwykle sprzyjające bakteriom środowisko.
Jeden centymetr sześcienny używanej gąbki może zawierać nawet 54 miliardy bakterii - to około 7 razy więcej niż ludzi na świecie. "To stężenie, które można znaleźć jeszcze tylko w próbkach kału. Stężenie, którego nigdy nie powinno być w kuchni" - stwierdził Egert.
Gąbkom nie pomoże pranie ani wyparzanie. Wręcz przeciwnie - usilne próby czyszczenia sfatygowanej gąbki jeszcze pogorszą sytuację. Według badań regularnie czyszczone gąbki noszą na sobie więcej patogenów niż te, które pozostawiamy samym sobie. Dzieje się tak, gdyż te groźne dla nas bakterie są też bardziej odporne na usuwanie i środki chemiczne. Więc gdy poprzez pranie zabijamy neutralne bakterie, których jest zdecydowana większość, te szkodliwe zajmują ich miejsce.
Rozsądnym rozwiązaniem jest po prostu stosunkowo częste wymienianie gąbki - najlepiej robić to co tydzień. Na szczęście ścierki i gąbki kuchenne nie należą do drogich czy trudno dostępnych akcesoriów AGD.
Źródła: IDW, Science Magazine, Scientific Reports (Nature)