Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Jod należy do tych pierwiastków, których ludzkie ciało nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Ponieważ jest mu niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania tarczycy musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Czasem jednak niewłaściwa dieta bądź pewne uwarunkowania sprawiają, że jest go za mało a pozbawiona czynnika regulującego tarczyca zaczyna się powiększać. Jednym z typów rozrostu tego gruczołu są wole endemiczne.
Ten rodzaj zmiany w obrębie tarczycy występuje zazwyczaj u dzieci między 6 a 11 rokiem życia. Choroba może mieć charakter obojętny lub wykazywać cechy niedoczynności. U większości dzieci po wzbogaceniu menu o produkty bogate w jod praca oraz wielkość gruczołu stabilizują się.
Dzięki obowiązkowi stosowania soli jodowanej ten problem u dzieci w Polsce już nie istnieje.
Subkliniczna niedoczynność tarczycy
Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?