Żółć jest płynem, który ma właściwości detergentu i emulguje tłuszcze tak jak proszek do prania. Zatem im więcej spożywanego tłuszczu, tym większe zapotrzebowanie na produkcję żółci. Nadmiar tłuszczów w pożywieniu daje sygnał do wydzielania żółci. Jeśli w pęcherzyku są kamienie, może to wywołać znaczny ból, bo usuwanie żółci z pęcherzyka jest spowodowane skurczem mięśni w obrębie ściany pęcherzyka. Kurczący się pęcherzyk napotyka kamienie i zaciska się na nich, co jest bolesne.
Należy spożywać niewielkie ilości pokarmu, głównie węglowodany (pieczywo, ziemniaki). Szczegółowe przykłady diet dla osób z kamicą żółciową są zamieszczane w podręcznikach dietetyki lub w krótkich jednostronicowych zaleceniach, które można dostać u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Przy długo trwającej kamicy może dojść do zaburzeń trawiennych trzustki. Ale to już inna historia.
Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidulnej porady lekarskiej.
Kamica żółciowa - pomagamy spracowanej wątrobie
Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
Wątroba, a może jednak pęcherzyk żółciowy? Co naprawdę cię boli?