Alkohol w liczbach

Jak bezpiecznie alkohol spożywać, czy i po jakim czasie, jest całkowicie usuwany z organizmu. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Alkohol, a dokładniej alkohol etylowy będący podstawowym składnikiem wszystkich trunków pozyskiwany jest m.in. z buraków cukrowych, trzciny cukrowej, ziemniaków oraz niektórych zbóż. Jest szybko wchłaniany przez organizm, a pierwsze "objawy" spożycia odczuwalne są po kilku minutach. Po tym czasie możliwe jest także jego wykrycie w próbce krwi.

Zobacz wideo

Promile i dawka śmiertelna

Promil, czyli jedna tysięczna całości to skala wykorzystywana do określenia stężenia alkoholu w danej próbce. 1 promil oznacza 100 mg alkoholu w 1 dl (decylitrze) krwi. Wolniej pijesz, robisz przerwy, jesteś mniej pijany. Spadek u dorosłego człowieka wynosi około 0,15 promila/1h i jest zmienny osobniczo (np. wypicie trzech piw alkomat odnotuje nawet po 10 godzinach; aby organizm pozbył się pół litra wódki i dwóch piw musi minąć co najmniej 30 godzin).

Dawka śmiertelna to - 3-8 gramów czystego alkoholu na każdy kilogram masy ciała osoby dorosłej (wino ma go zwykle kilka-kilkanaście procent, w piwie jest go znacznie mniej, wódka zaś zawiera blisko 40 proc. czystego alkoholu). Oznacza to, że osiągnięcie wartości 4-5 promili może zakończyć się tragicznie. Nie znaczy to jednak, że mniejsza dawka nam nie zaszkodzi.

Puste kalorie?

Wśród popularnych trunków w kategorii kaloryczność bez wątpienia na pierwszym miejscu jest piwo. Już 0,33l piwa to ok. 150 kilokalorii. Następne jest wino i wódka, 150 ml pierwszego z nich oraz 50 ml wódki to równowartość 100 kcal. Każda z tych wartości uznawana jest za jedną porcję alkoholu.

Dla zdrowia

Generalnie przyjmuje się, że dziennie, kobieta może spożyć bez przykrych konsekwencji, a nawet z pożytkiem dla zdrowia (według niektórych badań alkohol obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej) jedną porcję alkoholu. Mężczyzna dwie porcje. Uwaga! O ile zasadniczo naukowcy są zgodni co do tego, że wino i piwo to dobre trunki, o tyle w przypadku wódki trudniej o dowody na jej prozdrowotne działanie.

Szybkość z jaką "rozkładamy" alkohol oraz bezpieczna dla nas wartość jest ściśle związana z płcią, wiekiem oraz masą ciała pijącego.

Czytaj także:

Alkohol groźniejszy od AIDS

Nowy "cudowny" lek na alkoholizm? 99 proc. skuteczności. Ekspert: Mam duże wątpliwości ...

Kac gigant, czyli przeżyj "dzień po"

Ból głowy: Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy dlaczego

Małżeństwo i alkohol - jak stan cywilny wpływa na to, ile pijemy

Więcej o: