olej rzepakowy

Więcej o:

olej rzepakowy

  • Stanieje olej rzepakowy

    jest duży popyt na olej rzepakowy - tłumaczy Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa. W zeszłym roku, który był rekordowy w Polsce pod względem zbiorów, wyeksportowaliśmy ok. 300 tys. ton rzepaku, z czego do samych Niemiec ponad połowę. Jeśli w tym roku sytuacja by się powtórzyła, to prawdopodobnie cena

  • Taksówki jeżdżą na oleju rzepakowym z Biedronki

    już nie leję ropy, tylko olej rzepakowy z Biedronki. Wychodzi taniej, tylko auto pachnie jak smażalnia frytek - śmieje się. - Jeździ wolniej, ale po co mi szybkość do jazdy po mieście. Odkąd cena litra ropy od lutego wzrosła o 50 gr na litrze (do 3,90), coraz więcej zielonogórskich i gorzowskich taksówkarzy

  • Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

    Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy uważany

  • Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia?

    roślinnych ponieważ oczyszcza je z niektórych składników, jak na przykład z barwników itp. Oleje roślinne są przy tym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a do smażenia najlepsze są takie, w których składzie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Wybierzmy zatem rafinowany olej rzepakowy i rafinowaną

  • Tradycyjny olej sekretnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety

    jednak również nie są tak samo cenne. Szczęśliwie, w naszej kuchni mamy niedoceniany skarb - olej rzepakowy. Moc równowagi Niemal 90 proc. wartościowych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera olej rzepakowy. Znajdziesz w nim doceniane na całym świecie kwasy: linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3

  • Olej z nasion bawełny: właściwości zastosowanie

    Olej z nasion bawełny - jak się go pozyskuje, skład oleju Olej bawełniany pozyskuje się z nasion bawełny, które są produktem ubocznym produkcji włókien bawełnianych. Nasiona zawierają od 15 do 20 procent tłuszczu, a także białko (dlatego wykorzystywane są także jako pasza dla bydła i owiec). Aby

  • Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

    - Fenomenalny jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, np. z Góry Św. Wawrzyńca, olej lniany budwigowy do dodawania na zimno: do śledzi, ziemniaków, twarogów, kefirów, wszelkiego rodzaju dressingów, olej rydzowy z lnianki siewnej, który ma podobne zastosowanie do oleju lnianego - Łapanowski

  • Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

    Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju, choć nie zawsze cieszył się dobrą renomą. Niegdyś uważany był bowiem za niezbyt zdrowy, ze względu na zwartość toksycznego kwasu erukowego (mogącego powodować uszkodzenie mięśnia

  • Zdrowe odżywianie. Obalamy 9 najpopularniejszych mitów

    się przyswajalne przez organizm. Dzienny udział tłuszczów w naszej diecie powinien wynosić ok. 25-30 proc. Ważne jest jednak, jakie tłuszcze spożywamy. Najzdrowsze dla naszego organizmu są tłuszcze roślinne np. orzechy, siemię lniane, awokado, olej rzepakowy. Kiedy najlepiej zjeść śniadanie, obiad i kolację