maślanka wiązkowa

Więcej o:

maślanka wiązkowa

  • Maślanka wiązkowa - wygląd, występowanie, znaczenie

    Maślanka wiązkowa została odkryta i opisana po raz pierwszy w 1778 roku przez angielskiego botanika i aptekarza W. Hudsona, który nadał grzybowi nazwę Agaricus fasciculais. Nazwa została zmieniona w 1871 roku przez P. Kumma, a grzyba przeniesiono do rodzaju Hypholoma. Polska nazwa została nadana

  • Opieńka miodowa - czy jest trująca i z czym możemy ją pomylić?

    ile te dwa gatunki są bezpieczne i pomylenie ich z opieńką miodową nie jest groźne, o tyle musimy uważać na maślankę wiązkową. Te dwa grzyby są często ze sobą mylone, zwłaszcza przez niedoświadczonych grzybiarzy. Maślanka wiązkowa ma jednak bardzo gorzki smak, przez co do zatruć nią nie dochodzi

  • Opieńki to bardzo smaczne grzyby. Wiesz jak je rozpoznać?

    ich z innymi, trującymi grzybami. Niedoświadczeni grzybiarze często mylą opieńki z trującą maślanką wiązkową, która na pierwszy rzut oka jest łudząco podobna do opieniek. Jej kapelusz osiąga średnicę 7 cm, jest z reguły żółty, siarkawożółty lub żółtozielonkawy. Trzon znacznie cieńszy niż u opieniek, pusty w środku

  • Te grzyby są pod ochroną. Sprawdź, czy ich nie zebrałeś [LISTA]

    , które uznajemy za trujące, wyróżniamy m.in.:  Borowik szatański  Muchomor sromotnikowy  Muchomor jadowity  Muchomor plamisty  Strzępiak ceglasty  Borowik ponury  Gołąbek wymiotny  Muchomor czerwony  Grzybówka czysta  Krowiak podwinięty  Maślanka wiązkowa  Muchomor cytrynowy  Czubajeczka cuchnąca Grzybobranie