Maślanka wiązkowa została odkryta i opisana po raz pierwszy w 1778 roku przez angielskiego botanika i aptekarza W. Hudsona, który nadał grzybowi nazwę Agaricus fasciculais. Nazwa została zmieniona w 1871 roku przez P. Kumma, a grzyba przeniesiono do rodzaju Hypholoma. Polska nazwa została nadana maślance wiązkowej w 1890 roku przez Franciszka Błońskiego. Inne stosowane nazwy maślanki wiązkowej to maślanka trująca, maślanka jadowita, łysiczka wiązkowa, łysiczka trująca, opieńka wiązkowa, fałszywa opieńka, opieńka trująca oraz ostrzępka wiązkowa.
Maślanka trująca występuje prawie na wszystkich kontynentach. Nie jest spotykana jedynie na Antarktydzie i w Afryce. Rośnie zarówno na terenach nizinnych, jak i w górach. Występuje głównie w lasach (zarówno liściastych, mieszanych jak i iglastych), ale także poza nimi, szczególnie na korzeniach krzewów, drzew oraz na pniach. Rośnie w dużych skupiskach, raczej nie są spotykane pojedyncze grzyby. Maślankę wiązkową można znaleźć w lasach przez długi czas, ponieważ od wiosny aż do późnej jesieni. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w kwietniu, a ostatnie grzyby rosną jeszcze w grudniu.
Maślanka wiązkowa to grzyb, który wyjątkowo ładnie prezentuje się na leśnym podłożu, zwłaszcza, że rośnie w dużych skupiskach. Kapelusze tego grzyba osiągają średnicę około 7 centymetrów, mają gładką, aksamitną i suchą powierzchnię. Przyjmują barwę pomarańczowożółtą albo pomarańczowoczerwoną z brązowymi akcentami, na brzegach kapelusz jest jaśniejszy. U młodych owocników kapelusze są półkoliste, następnie uwypuklają się, a w przypadku starych grzybów kapelusze są płaskie z niewielkim wybrzuszeniem w centralnej części. Podczas suszy na krawędziach kapeluszy maślanki jadowitej pojawiają się pęknięcia, a kapelusz zmienia kolor na brązowy. Miąższ maślanki wiązkowej jest cienki i bardzo elastyczny, przy trzonie jest zabarwiony na kolor brązowy, a w pozostałej części jasnożółty. Miąższ nie zmienia koloru po przekrojeniu albo naciśnięciu. Trzony grzybów są dosyć cienkie, osiągają grubość około 0,5 cm, a ich maksymalna długość to około 10-12 cm. Zwykle przy podstawie trzon zwęża się. Często wygina się i jest łamliwy. Przyjmuje barwę zielonożółtą, a na jego powierzchni występują drobne, brązowe włókna. Początkowo trzon jest pełny, u dojrzałych grzybów staje się pusty w środku. Po przecięciu lub zgnieceniu trzon brązowieje. Po spodniej stronie kapelusza występują wąskie, gęsto ułożone blaszki, które u młodych grzybów są pokryte cienką osłonką. Blaszki mogą mieć różną długość, są zaokrąglone przy trzonie albo przyrastają do niego. Początkowo blaszki są słomkowożółte, a wraz ze wzrostem grzyba stają się zielone, szaro-oliwkowe, a nawet ciemnobrązowe albo czarne.
Niewprawiony grzybiarz może pomylić opieńkę trującą z opieńką miodową, która jest smacznym grzybem jadalnym. Maślanka wiązkowa oraz opieńka miodowa rosną w podobny sposób na pniach drzew w dużych skupiskach, jednak wystarczy się im dokładnie przyjrzeć, żeby je odróżnić. Grzyby te różnią się wyglądem blaszek. U opieńki miodowej blaszki są początkowo kremowo-beżowe, a u starszych grzybów stają się żółte. Poza tym, na kapeluszu jadalnej opieńki występują charakterystyczne łuski. Dodatkowo, maślanka wiązkowa ma bardzo nieprzyjemny, ostry i gorzki smak, dzięki czemu zatrucia zdarzają się stosunkowo rzadko.
Fałszywa opieńka jest grzybem trującym i nie nadaje się do spożycia w żadnej formie, nawet po długiej obróbce termicznej. Zawiera te same toksyczne substancje, które występują w muchomorze sromotnikowym (zielonkawym). Spożycie tego grzyba powoduje zaburzenie procesów trawiennych i zapalenie błon śluzowych wyścielających układ pokarmowy. Pierwsze objawy pojawiają się mniej więcej około 3 godziny po spożyciu grzyba i są to:
Objawy zwykle mijają po około 48 godzinach, a zatrucie nie ma żadnych konsekwencji zdrowotnych. Mimo to, jeżeli nie ma się pewności, co do tego czy zebrany grzyb jest jadalny czy też nie, w żadnym wypadku nie należy go jeść. Warto zaznaczyć, że nieznanych grzybów nie należy próbować i jeść nawet w najmniejszej ilości, mimo, że jest to popularny wśród grzybiarzy sposób na sprawdzanie grzybów.