cysteina

Więcej o:

cysteina

  • Czosnek (Allium sativum)

    Aktywne składniki: Alin (bezzapachowa substancja chemiczna zawierająca aminokwas - cysteinę). Opis: Czosnek jest jednym z najważniejszych lekarstw ziołowych. Używa się go od tysięcy lat zarówno w medycynie jak i w kuchni. Jest rośliną wieloletnią, dorasta 50 cm wysokości. Najważniejszą ze względów

  • Kac gigant, czyli przeżyj "dzień po"

    , że to agresywne cząsteczki odpowiedzialne za co najmniej 50 różnych dolegliwości. Za najskuteczniejszy przeciwutleniacz uchodzi glutation, który każda komórka może wytworzyć z pomocą witaminy C z aminokwasu cysteiny. Rzecz w tym, że im więcej pijemy, tym moc glutationu słabnie. Nie wyrabia... Cysteiny jest sporo

  • Glutation: jak działa?

    zawierających aminokwas ? cysteinę. Warzywa, które warto spożywać, aby utrzymać odpowiedni poziom glutationu to: brukselka, brokuły, szpinak, kapusta, szparagi, cebula, czosnek, pomidory i czerwona papryka. Z owoców warto sięgać po brzoskwinie i arbuza. Pomocne będą też przyprawy: kurkuma i cynamon. Kurkuma

  • Siarka. Pierwiastek, którego właściwości warto znać

    Siarka: pierwiastek, o którym warto wiedzieć więcej Siarka to pierwiastek odgrywający ważną rolę w organizmie. Jest elementem niezbędnym do produkcji kluczowych białek, a także aminokwasów. Siarka uczestniczy w syntezie i powstawaniu cysteiny i metioniny. To właśnie one są składnikiem glutationu

  • Aminokwasy. Co to za związki i dlaczego są takie ważne?

    (powstaje z fenyloalaniny), cysteina (wytwarzana jest z metioniny). Drugi rodzaj aminokwasów, czyli endogenne nie są nam niezbędne do życia i w razie potrzeby organizm sam potrafi je wytworzyć, do tej grupy związków należą m.in. glicyna, alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina

  • Tauryna: właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

    Tauryna - co to za związek? Tauryna to kwas 2-aminoetanosulfonowy. Jest to organiczny związek chemiczny, należący do niebiałkowych aminokwasów biogennych. Powstaje w procesie przekształceń aminokwasu siarkowego, czyli cysteiny lub z metioniny. Tauryna została po raz pierwszy wyizolowana w 1827 roku