Cysteina - co to jest? Jakie pełni funkcje i kiedy warto po nią sięgnąć?

Cysteina zaliczana jest do aminokwasów endogennych, czyli tych, które nasz organizm potrafi sam wytworzyć. Jednak potrzebują to tego odpowiednich składników, a te powinny być dostarczone wraz z pożywieniem. Dlaczego cysteina jest taka ważna i gdzie jej szukać?

Mimo że organizm sam dba o prawidłowe stężenie tego aminokwasu to, aby mógł go samodzielnie wytworzyć należy zadbać o prawidłową dietę. W codziennym menu nie może zabraknąć przede wszystkim witamin z grupy B (szczególnie ważne w tym procesie są kwas foliowy, witamina B 6 i B12).

Cysteina – dlaczego jest taka ważna?

Organizm człowieka potrzebuje cysteiny przede wszystkim do:

  • budowania glutationu – związek ten wykazuje bardzo silne działanie przeciwutleniające;
  • keratyny – odpowiada za wygląd włosów skóry i paznokci, stosowana jest także w leczeniu zmian skórnych, np. trądziku;
  • wytwarzania kolagenu – związek poprawia wygląd skóry (dzięki niemu jest jędrna i pozbawiona niedoskonałości), dodatkowo wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. W połączeniu z siarką wzmacnia chrząstki stawowe;
  • uczestniczy w produkcji hormonów, innych białek.

Cysteina – kiedy warto po nią sięgnąć?

Cysteina łagodzi objawy alergii, zwłaszcza tej, której atakom towarzyszą stany zapalne skóry, dodatkowo pomaga wzmocnić odporność. Wykazuje działanie wykrztuśne, tym samym polecana jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ułatwia oczyszczanie płuc i oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny, dodatkowo łagodzi kaszel oraz duszności. Z tego samego powodu polecana jest chorym na astmę oraz przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP)

Niektóre badania pokazują, że może być pomocna w leczeniu męskiej niepłodności. Badania pokazują, że zwiększa ruchliwość plemników, dlatego nie może zabraknąć jej diecie par, które starają się o dziecko. Zwalcza wolne rodniki oraz zapobiega tzw. stresowi oksydacyjnemu, tym samym chroni organizm przed tworzeniem się zmian nowotworowych.

Osłania komórki nerwowe, dzięki czemu nie dopuszcza do rozwoju choroby Parkinsona. Przypuszcza się, że może chronić przed demencją oraz łagodzić objawy typowe dla reumatoidalnego zapalenia stawów może działać osłonowo i chronić przed skutkami ubocznymi wywołanymi przyjmowaniem innych leków (łagodzi skutki zatrucia np. paracetamolem).

Cysteina doskonale chroni wątrobę oraz nerki. Pomaga wyregulować i utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że może ona niebezpiecznie obniżać poziom insuliny i wpływać na wyniki niektórych badań (przed wszystkim poziomu ciał ketonowych). Dlatego diabetycy powinni obchodzić się z nią bardzo ostrożnie. 

Po cysteinę powinny sięgnąć osoby, które mają problemy z jelitami (np. zapalenie jelit) lub nieżyt żołądka.

Cysteina – gdzie jej szukać?

Choć organizm sam potrafi zadbać o o ten aminokwas, to można ułatwić mu zadanie sięgając po określone produkty spożywcze. Najwięcej cysteiny można znaleźć w:

  • mięsie – 220-240 mg/100 g
  • łososiu – 219 mg/100 g
  • soli – 362 mg/100 g
  • parmezanie – 246 mg/100 g
  • jajach kurzych  – 272 mg/100 g
  • pistacjach – 449 mg/100 g
  • orzechach włoskich – 208 mg/100 g
  • nasionach słonecznika – 451 mg/100 g
  • soi – 655 mg/100 g

Jeśli dieta nie wystarcza, można cysteinę suplementować, jednak zawsze powinno się to odbywać pod kontrolą lekarza. Suplementy najczęściej polecane są przy chorobach o podłożu zapalnym, problemach z płodnością, w alergiach, gdy występują problemy z oddychaniem, w leczeniu trądziku, który występuje przy zespole policystycznych jajników lub gdy inne leki tylko nasilają problem oraz po poparzeniach słonecznych.

Suplementów nie mogą przyjmować dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące.

Retinol, kolagen i reszta: wielka moc czy ściema?

Więcej o: