Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Poza glebą i wodą grzyby te doskonale czują się w produktach spożywczych, czasem zdarza się, że gnieżdżą się na roślinach czy skórze zwierząt. Niekiedy rozwijają się w zaciemnionych i wilgotnych częściach mieszkania. Ich rozrost powoduje „produkcję” zarodków, które przenoszone podobnie jak pyłki traw, podrażniają układ oddechowy.
Grzyby Cladosporium najlepiej czują się w klimacie umiarkowanym. Aktywują się wczesną wiosną i słabną wraz ze zbliżającą się jesienią i zimą. Najbardziej dokuczliwe są jednak na przełomie czerwca i września. Obok nieżytu nosa mogą wywoływać choroby skóry, przede wszystkim atopowe zapalenie skóry.
Czytaj także:
Alergia na przyjaciela, czyli jak sobie radzić, gdy uczula zwierzak
Pleśń na produktach spożywczych - odkrajać, wyrzucać, jak nie dopuszczać do jej powstawania?