Podwyższony cholesterol i potas, a dieta

Mam od kilku miesięcy podwyższony cholesterol i potas-zupełnie się pogubiłam w diecie. Nie wiem, co mogę jeść, a czego nie mogę. Proszę o informacje dietetyczne dla mnie, ponieważ boję się czegokolwiek poza pietruszką, żurawiną, pokrzywą i wodą mineralną.

Odpowiada lekarz Ewa Witkowska:

Stosowana przez Panią dieta jest zdecydowanie zbyt radykalna i nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla Pani organizmu. W przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu wskazane jest ograniczenie spożywania potraw zawierających tzw. nasycone kwasy tłuszczowe tj. pełnotłuste produkty mleczne (masło, pełne mleko, śmietana), tłuste mięsa (wieprzowina, kaczka, podroby) oraz produktów zawierających olej palmowy i kokosowy. Korzystne działanie ma także wysiłek fizyczny.

Zbyt wysokie stężenie potasu (hiperpotasemia) bardzo rzadko jest spowodowane dietą. Najczęściej hiperpotasemię powodują leki tj. inhibitory konwertazy angiotensyny czy inhibitory receptora angiotensyny II lub suplementy zawierające potas. Przyczyną może być też niewydolność nerek. Wskazane jest powtórzenie badania stężenia potasu, a w przypadku utrzymywania się nieprawidłowości, zbadanie parametrów nerkowych.

Zobacz wszystkie porady

Więcej o: