Niestety nie jest to wystarczająca informacja, żeby można było odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie. Po pierwsze należy zebrać dokładny wywiad, który może sugerować przyczynę zmniejszenia hemoglobiny jak również poznać cały wynik morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też zwiększonego rozpadu. Główną przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza, związany ze zwiększonym zapotrzebowaniem, zbyt małego spożycia w pokarmach lub przewlekłą utratą krwi. W celu pełnej diagnostyki w tym przypadku warto oznaczyć poziom żelaza, ferrytyny i TIBC oraz w połączeniu z wywiadem może być konieczne wykonanie badań dodatkowych m.in. wchłanianie żelaza, gastroskopii i kolonoskopii. Najważniejsze w przypadku stwierdzenia niedokrwistości jest ustalenie przyczyny tego stanu i leczenie choroby, która ją spowodowała. Jeżeli zostanie stwierdzony taki rodzaj niedokrwistości zalecone jest branie preparatów zawierających żelazo jak również zwiększenie podaży pokarmów bogate w nie, m.in. mięso, zielone warzywa, suszone owoce czy orzechy.