Rak żołądka

Rak żołądka to jeden z częściej diagnozowanych nowotworów złośliwych. Choroba częściej atakuje osoby palące oraz nie stosujące się do zasad zdrowego odżywiania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Rak żołądka jest jednym z najczęściej występujących nowotworów w krajach rozwiniętych, w tym w Polsce. Atakuje zwykle po przekroczeniu 40. r.ż. Ryzyko zachorowania na raka żołądka jest wyższe: gdy wcześniej ktoś z naszych bliskich chorował na ten nowotwór, przy narażeniu na stres, w przypadku wrzodów żołądka, po częściowym wycięciu żołądka.

Co powinno nas zaalarmować

- piekące, kurczowe bóle w nadbrzuszu

- nudności

- wymioty

- zgaga, odbijania

- uczucie ucisku lub pełności

- wzdęcia

- utrata apetytu

- suchość w jamie ustnej i pieczenie języka

- fusowate wymioty

Ryzyko zachorowania na raka żołądka zwiększa palenie tytoniu i spożywanie alkoholu. Chorobie sprzyjają też nitrozaminy zawarte np. w wędzonych produktach spożywczych i substancje toksyczne, które powstają przy spalaniu tłuszczów, oraz pleśnie występujące na zepsutych produktach spożywczych.

Profilaktyka

- nie pal papierosów;

- ogranicz picie alkoholu ;

- walcz z nadwagą i otyłością;

- ogranicz w swoim jadłospisie ilość spożywanego mięsa i innych bardzo tłustych pokarmów;

- unikaj mięsa wędzonego, peklowanego, spieczonego (na grillu, nad ogniskiem);

- nie dopuszczaj, by tłuszcz "dymił" w czasie pieczenia;

- nie jedz potraw pokrytych pleśnią (z wyjątkiem serów pleśniowych).

Czytaj także:

Nadkwasota żołądka

Zapalenie żołądka

Gastrolog

Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę

Co nas w brzuchu boli

Więcej o: