Rak żołądka jest jednym z najczęściej występujących nowotworów w krajach rozwiniętych, w tym w Polsce. Atakuje zwykle po przekroczeniu 40. r.ż. Ryzyko zachorowania na raka żołądka jest wyższe: gdy wcześniej ktoś z naszych bliskich chorował na ten nowotwór, przy narażeniu na stres, w przypadku wrzodów żołądka, po częściowym wycięciu żołądka.
- piekące, kurczowe bóle w nadbrzuszu
- nudności
- wymioty
- zgaga, odbijania
- uczucie ucisku lub pełności
- wzdęcia
- utrata apetytu
- suchość w jamie ustnej i pieczenie języka
- fusowate wymioty
Ryzyko zachorowania na raka żołądka zwiększa palenie tytoniu i spożywanie alkoholu. Chorobie sprzyjają też nitrozaminy zawarte np. w wędzonych produktach spożywczych i substancje toksyczne, które powstają przy spalaniu tłuszczów, oraz pleśnie występujące na zepsutych produktach spożywczych.
- nie pal papierosów;
- ogranicz picie alkoholu ;
- walcz z nadwagą i otyłością;
- ogranicz w swoim jadłospisie ilość spożywanego mięsa i innych bardzo tłustych pokarmów;
- unikaj mięsa wędzonego, peklowanego, spieczonego (na grillu, nad ogniskiem);
- nie dopuszczaj, by tłuszcz "dymił" w czasie pieczenia;
- nie jedz potraw pokrytych pleśnią (z wyjątkiem serów pleśniowych).
Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę