Owsiankę można podać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje z owocami - na przykład bananami, truskawkami czy borówkami, ale też z ulubionymi sosami. Dodatki możemy komponować z owsianką wybrany przez nas sposób, aż dojdziemy do perfekcji.
Owsianka to śniadanie, które pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Z dodatkami w postaci np. Świeżych owoców, potrafi smakować naprawdę obłędnie. Niezwykle pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, więc warto dołączyć ją do codziennej diety. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Owies to źródło wielu witamin, w tym witaminy B1 (tiaminy), B5 (kwasu pantotenowego), B6 i witaminy E. Zawiera też składniki mineralne - żelazo, cynk, miedź, magnez, fosfor i selen. Wszystko to zapewina prawidłowe działanie naszego organizmu – poprawia pracę układu nerwowego, wspomaga zdrowie skóry, odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy, czy też wzmacnia odporność.
Owies jest również świetnym źródłem białka. Białko roślinne jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Jest ono potrzebne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów, hormonów i innych.
Owies zawiera błonnik nazywany beta-glukanem. Jego regularne spożywanie może obniżyć poziom "złego cholesterolu" we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Owsianka jest również wskazana dla osób z insulinoopornością, ponieważ owies stabilizuje poziom glukozy we krwi. Z kolei zawartość fitochemikaliów sprawia, że owies chroni przed rakotwórczymi czynnikami.