Masz problemy z sercem lub cukrzycę? Dołącz ją do swojej diety. Różnica jest błyskawiczna

Ci, którzy borykają się z problemami z sercem lub cukrzycą, zdecydowanie powinni dodać ją do swojej diety. Owsianka ma bowiem fantastyczne właściwości, a jeśli będziemy jeść ją kilka razy w tygodniu, bardzo szybko zauważymy różnicę.

Owsiankę można podać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje z owocami - na przykład bananami, truskawkami czy borówkami, ale też z ulubionymi sosami. Dodatki możemy komponować z owsianką wybrany przez nas sposób, aż dojdziemy do perfekcji.  

Zobacz wideo Jak rozpoznać hipoglikemię i pomóc?

Borykasz się z problemami z sercem lub masz cukrzycę? Jedz owsiankę 

Owsianka to śniadanie, które pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Z dodatkami w postaci np. Świeżych owoców, potrafi smakować naprawdę obłędnie. Niezwykle pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, więc warto dołączyć ją do codziennej diety. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Owies to źródło wielu witamin, w tym witaminy B1 (tiaminy), B5 (kwasu pantotenowego), B6 i witaminy E. Zawiera też składniki mineralne - żelazo, cynk, miedź, magnez, fosfor i selen. Wszystko to zapewina prawidłowe działanie naszego organizmu – poprawia pracę układu nerwowego, wspomaga zdrowie skóry, odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy, czy też wzmacnia odporność

Owies jest również świetnym źródłem białka. Białko roślinne jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Jest ono potrzebne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów, hormonów i innych. 

Jedzenie owsianki przynosi wiele korzyści. Koniecznie serwuj ją na śniadanie 

Owies zawiera błonnik nazywany beta-glukanem. Jego regularne spożywanie może obniżyć poziom "złego cholesterolu" we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Owsianka jest również wskazana dla osób z insulinoopornością, ponieważ owies stabilizuje poziom glukozy we krwi. Z kolei zawartość fitochemikaliów sprawia, że owies chroni przed rakotwórczymi czynnikami. 

Więcej o: