Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Włosień kręty to - zaliczany do Trichinellidae - nicień, którego długość waha się od 1,5 do 4 milimetrów. U większości pacjentów źródłem zakażenia jest nieprawidłowo oczyszczono i źle przygotowane - najczęściej gotowane za krótko - mięso wieprzowe bądź dziczyzna. Gdy już znajdzie się w ciele człowieka pod wpływem enzymów trawiennych z żołądka przedostaje się do jelita cienkiego . Tam po upływie trzech dób dojrzewa i zaczyna składać jaja. Następnie poprzez układ krążenia zostają rozprowadzone po organizmie i najczęściej atakują tkankę mięśniową, szczególnie upodobały sobie mięśnie poprzecznie prążkowane.
Czas, w którym pasożyt dojrzewa w organizmie, nie wiąże się z występowaniem przykrych dolegliwości. Dopiero w momencie składania jaj u pacjentów obserwuje się wysoką gorączkę, zaburzenia żołądkowo-jelitowe tj. nudności i wymioty. Wędrówka larw w kierunku mięśni prowadzi do bólów mięśniowych oraz głowy. Chorzy są bardzo osłabieni, czasem gorączkują, mają dreszcze. Silnie się pocą , a ich twarz i powieki bardzo często są obrzęknięte. Czasem skórę pokrywają typowe dla alergii zmiany. Przy zaawansowanej postaci choroby bóle mięśni narastają i bywają łączone z chorobą reumatyczną. W tych fragmentach mięśni, w których zagnieździły się larwy tworzą się cysty, które z czasem ulegają zwapnieniu. Zdarza się, że tak zahibernowane larwy żyją blisko 40 lat.
Podstawą stawiania diagnozy jest wywiad z pacjentem i analiza objawów klinicznych. Jeśli udaje się ustalić, że chory mógł spożyć zanieczyszczone mięso zleca się biopsję mięśni. Czasem zleca się testy alergologiczne oraz wykonuje badanie odczynu serologicznego krwi .
Potwierdzenie włośnicy zazwyczaj wiąże się z hospitalizacją. Przez blisko 10 dni trwania terapii chory musi przyjmować leki przeciwrobacze bądź przeciwpasożytnicze (nie należy ich stosować u kobiet w ciąży). Czasem leczenie uzupełnianie jest o pochodne glikortykosteroidów.