Cholera: objawy, leczenie

Cholerę, chorobę zakaźną wywołuje mikroorganizm, przecinkowiec Cholery (Vibrio cholerae), który niewątpliwie swój sukces zawdzięcza odporności na różne czynniki zewnętrzne, np. wysoką temperaturę, nasłonecznienie, wysychanie. Cholerą zarazić się można pijąc skażona wodę i jedząc skażone pożywienie.
Cholera, mimo że nie jest już dziś groźna, nadal budzi strach. W końcu jest sprawczynią siedmiu pandemii. Choroba jest szczególnie niebezpieczna w warunkach obniżonej higieny, np. po trzęsieniu ziemi, przejściu huraganu, powodzi, gdy ścieki zakażają wodę, ponieważ rozprzestrzenia się wtedy bardzo szybko i pozostawia wiele ofiar. W takich sytuacjach jednym z najważniejszych działań ratowniczych jest stworzenie dostępu do nieskażonej wody i pożywienia.

Cholera: objawy

Okres wylęgania choroby od chwili zakażenia wynosi od kilku godzin do 5 dni, zwykle 2-3 dni. Cholera rozpoczyna się jak zatrucie pokarmowe. Najpierw są nudności, wymioty i biegunka. Szczególnie groźna jest bardzo silna biegunka, która bardzo szybko doprowadza do odwodnienia organizmu, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Następnie chorego zaczyna boleć brzuch, pojawia się gorączka. Cholera bardzo szybko wyniszcza organizm. Odwodnienie jest tak duże, że skora staje się sucha, twarz pomarszczona, a rysy twarzy się wyostrzają, dokuczają bolesne skurcze mięśni. Głos chorego staje się szczekająco-piskliwy. Spada ciśnienie i temperatura. Przed śmiercią, poprzedzoną śpiączką, może uratować tylko interwencja lekarza.

Cholera: leczenie

Każdy chory na cholerę musi być bardzo szybko hospitalizowany i odizolowany , aby nie dopuścić do rozprzestrzenienia się bakterii. Wszyscy, którzy mieli styczność z chorym muszą pozostawać pod obserwacją lub przejść kwarantannę.

Leczenie cholery polega przede wszystkim na nawodnieniu organizmu i dostarczeniu elektrolitów. Płyny podaje się doustnie lub dożylnie, w zależności od stadium choroby i stanu chorego. W celu pozbycia się bakterii cholery stosuje się kurację antybiotykami.

Więcej o: