Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki

30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku. Ale nie tylko tego dnia warto je pić. Soki są wartościowym elementem codziennej diety, dostarczającym witamin, antyoksydantów i wielu innych wartościowych substancji odżywczych. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Światowy Dzień Soku to dobra okazja, by przypomnieć sobie, jak ważne są w naszym żywieniu owoce i warzywa. A przede wszystkim też ich regularne spożycie. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają, by codziennie jeść minimum 400 gram owoców i warzyw. Najlepiej podzielić je na pięć porcji. Soki mogą być jedną z nich!

Owocowe, pomidorowe i 100 proc. warzywne nie zawierają cukrów dodanych. Aby zachować ich właściwości, nie można oczywiście dodawać do nich słodzików.  W sokach nie znajdziemy też konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów. Dostarczają nam niezbędnych substancji przeciwutleniających, wzbogacają naszą dietę w liczne składniki odżywcze. Zastanawiacie się jakie?

Prozdrowotne właściwości soków

Warto przypomnieć, że soki wzbogacają organizm człowieka między innymi w witaminę A. Jest ona niezwykle ważna dla dobrej kondycji naszego organizmu. Wspiera funkcjonowanie wzroku i pełni istotną rolę w procesie specjalizacji komórek. Najważniejsze na co dzień jest dla nas jednak to, że wspomaga budowanie odporności organizmu. Jej  źródłem są soki marchwiowe oraz marchwiowo-owocowe. Już jedna szklanka o pojemności 200 ml pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w postaci jej prowitaminy.

W sokach znajdziemy również  foliany. Wspierają one wzrost tkanek matczynych, pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów i procesie produkcji krwi. Działają również korzystnie na funkcje psychologiczne.

Kiedy mówimy o sokach, z pewnością pierwszym ważnym składnikiem, który przychodzi wielu osobom do głowy, jest witamina C. I słusznie. Znajdziemy ją choćby w soku z czarnej porzeczki, soku marchwiowym czy pomidorowym. Świetnym urozmaiceniem diety może być także sok z kiszonych buraków, który często jest wymieniany jako nowinka dietetyczna. Temu trendowi naprawdę warto ulec. Kiszonki pełnią rolę naturalnych probiotyków i oczywiście są bogate we wspomnianą witaminę C.

Dlaczego warto o pamiętać o witaminie C? Powodów jest wiele. Wymieńmy najważniejsze: pomaga wspierać prawidłowe funkcje układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń czy po prostu wysiłku, ułatwia prawidłową produkcję kolagenu, który jest nam potrzebny w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, zębów, kości i dobrej kondycji skóry.

Natomiast witamina E, którą znajdziemy w sokach z dodatkiem choćby jagód, jeżyn, marchewki czy malin, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Na nasz system nerwowy, prawidłowe ciśnienie krwi i pracę mięśni wpływa za to potas. Ten składnik dostarczymy do organizmu, jeśli regularnie włączymy do diety sok pomidorowy.

Wymienione już marchewki to też cenne źródło błonnika. Błonnik można jednak znaleźć wyłącznie w sokach i nektarach, które zawierają miąższ owocowy oraz w tych naturalnie mętnych lub przecierowych. Tego typu soki mogą wesprzeć pracę układu pokarmowego, wpłynąć na perystaltykę jelit i być pomocne w zapobieganiu zaparciom.

Przyjrzyjmy się jeszcze pektynom. Pomagają one w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. A spożywanie pektyn wraz z posiłkiem pomaga ograniczyć wzrost poziomu glukozy we krwi po tym posiłku. Który sok warto wybrać? Oczywiście ten z jabłek. Mętny jabłkowy sok to jednak nie jedyne ich źródło. Znajdziemy je też w sokach, smoothies czy napojach na bazie moreli, czarnych porzeczek, agrestu i czereśni.

Soki na co dzień

Nikogo już chyba nie trzeba przekonywać do regularnego picia soków. Ale warto poznać jeszcze jedną, może nieoczywistą zaletę. To bardzo wygodne rozwiązanie dla osób, które chcą się cieszyć urozmaiconą dietą przez cały rok. Łatwo zabrać je ze sobą wychodząc z domu do pracy, czy jadąc na wycieczkę. Kartonik, czy butelka zmieści się do każdej torby i plecaka. Mogą nam towarzyszyć niemal wszędzie.

Światowy Dzień Soku, który obchodzimy 30 maja, to świetna okazja by poczynić dobry krok do zmiany nawyków żywieniowych. A pełnowartościowa, dobrze zbilansowana dieta poskutkuje lepszym samopoczuciem i poprawą kondycji naszego organizmu.

Materiał promocyjny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.