O alergii mówimy wtedy, gdy układ obronny organizmu zareaguje nieprawidłowo. U alergika układ odpornościowy jest nadwrażliwy i reaguje nadmiernie na substancje nieszkodliwe dla większości ludzi. Są to przypadki bardzo indywidualne. Układ odpornościowy może zareagować na jeden czynnik lub na kilka naraz, niezależnie od tego, jaką drogą przedostaną się do organizmu.
Reakcję alergiczną organizmu powodują te, które np. wdychamy, a więc: pyłki roślin, roztocza kurzu domowego, pierze, sierść zwierząt, wełna, pyły, zarodniki pleśni.
Alergię wywołują też pokarmy. Najczęściej organizm człowieka reaguje na: mleko krowie, białka jaja, ser, jogurt, masło, pszenicę, drożdże, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, orzechy, rośliny strączkowe, pomidory, truskawki, czekoladę, ryby, kakao, przyprawy.
W pierwszych miesiącach życia dzieci bywają często uczulone na mleko krowie. Potem to ustępuje, ale pojawia się alergia na pyłki, roztocza kurzu domowego czy sierść zwierząt.
Organizm może zareagować alergicznie także po użądleniu przez owady.
Alergie wywołują też substancje chemiczne. Należą do nich: tlenek azotu (jego nieznaczna obecność w powietrzu jest tolerowana przez organizm, natomiast groźne może być nieco większe stężenie tego związku, które występuje przy kuchenkach gazowych), spaliny dieslowskie, formaldehyd (występują m.in. w meblach i wykładzinach), perfumy, środki zapachowe, parafenylenodiamina (PPDA - występuje w farbach do włosów, obuwiu, farbie drukarskiej), guma.
Niekiedy fryzjerzy muszą zmienić zawód z powodu uczulenia na środki chemiczne znajdujące się np. w farbach do włosów.
Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.