Pieczenie i nieprzyjemny zapach w gardle

Od kilku miesięcy odczuwam pieczenie w gardle. Mam do tego bardzo nieprzyjemny zapach z gardła. Przypomina on coś zgniłego. Jest bardzo mocny wieczorem i w nocy, gdy już długo nic nie jem. Gdy wkładam sobie palec głęboko do gardła po wyciągnięciu okropnie cuchnie. Poza tym gardło mnie nie boli w czasie przełykania. Byłam z tym u laryngologa ale Pan doktor stwierdzi, że gardło wygląda na zdrowe. Nie wiem jak sobie z tym zapachem i pieczeniem poradzić? Laryngolog przepisał mi Gastrotuss i Nolpaze. Biorę to już tydzień i bez rezultatów dalej piecze. Bardzo proszę o pomoc już wariuje od tego ciągłego pieczenia i smrodu z gardła.

Odpowiada lekarz Ewa Witkowska:

Najczęstszą przyczyną cuchnącego oddechu są schorzenia błony śluzowej jamy ustnej np. choroby dziąseł lub innych struktur przyzębia dlatego sugeruję, aby na początku poszukiwania etiologii Pani dolegliwości udała się Pani do stomatologa. Lekarz stomatolog będzie w stanie stwierdzić, czy problemem rzeczywiście jest choroba w jamie ustnej - jeśli tak stomatolog profesjonalnie oczyści zęby oraz zajmie się leczeniem schorzeń dziąseł i próchnicy.

Do innych przyczyn cuchnącego oddechu należą m.in. palenie tytoniu, spożywanie pokarmów wydzielających nieprzyjemne zapachy, zapalenie zatok, czy uchyłek Zenkera. Aby wykluczyć (bądź potwierdzić) te przyczyny powinna się Pani udać do lekarza pierwszego kontaktu, który po dokładnym zbadaniu zadecyduje o dalszym postępowaniu.

Zobacz wszystkie porady

Więcej o: