Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco niższe stężęnie kreatyniny). Mocznik z kolei jest końcowym produktem rozpadu białek w wątrobie i jego stężenie we krwi zależy m.in. od ilości spożywanego białka (dieta wysokobiałkowa powoduje podwyższone stężenie mocznika, niedożywienie - wręcz odwrotnie).
Zarówno mocznik jak i kreatynina są wydalane z organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie ich poziomu w surowicy lekarz kontroluje funkcję tych narządów. Jeżeli czynność nerek jest upośledzona, mocznik i kreatynina nie mogą być usuwane z organizmu i ich poziom we krwi wzrasta. Dlatego w praktyce martwią nas głównie wartości powyżej górnej granicy normy.
Wartości poniżej normy zazwyczaj nie są powodem do obaw. Niski poziom kreatyniny i mocznika może być powodowany dietą ubogobiałkową, rzadziej chorobami wątroby. W przypadku chorob przebiegających z obniżeniem masy mięśniowej (dystrofie mięśniowe lub miastenia) niskie może być stężenie kreatyniny.
Warto również wspomnieć, że zarówno stężenie mocznika jak i kreatyniny są fizjologicznie obniżone w ciąży.