Wiadomo, że odpowiednie żywienie ma szczególne znaczenie dla osób chorych. Dieta niedoborowa czy ciężkostrawna utrudnia walkę właściwie z każdą chorobą. Chociaż guzów NET dobra dieta nie leczy, to zła na pewno pacjentom nie służy. Zdarza się natomiast, iż przyczynia się do nasilenia dolegliwości, a wyeliminowanie (nietrudne) błędów poprawia samopoczucie.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Guzy neuroendokrynne najczęściej zlokalizowane są w układzie pokarmowym: żołądku, jelitach, trzustce. Towarzyszące chorobie dolegliwości często związane są zatem z układem pokarmowym. Zresztą, w przypadku innej, mniej typowej, lokalizacji guza (np. płuca, nadnercza) nieprzyjemne objawy też mogą dotyczyć brzucha. Powodują je bowiem wydzielane przez guzy NET hormony, wywołujące różne objawy w całym organizmie. Czasem dolegliwości to skutek uboczny przyjmowanych leków. Leczenie analogami somatostatyny może na przykład powodować tłuszczowe biegunki czy zaparcia.
Te dwa objawy są typowe dla guzów NET. Występują u wielu chorych, mogą pojawiać się zmiennie, dlatego pacjent musi być przygotowany na częstą modyfikację diety.
Zarówno w przypadku biegunek, jak i zaparć, należy spożywać dużo płynów.
By powstrzymywać biegunki, zaleca się produkty i dania obfitujące w skrobię, o niskiej zawartości tłuszczu. Należy natomiast unikać dań tłustych i pikantnych, otrąb, orzechów, surowych warzyw i owoców oraz „czystego” nabiału. Niewskazane są napoje „kwaśne” (gazowane, z owoców cytrusowych, sok pomidorowy), alkohol, mleko, kofeina.
Zatwardzenia natomiast pomoże pokonać dieta bogata w błonnik. Należy ograniczyć dania wzdymające (brokuły, kapusta), sery i jaja.
Uwaga! Biegunki i zaparcia nieraz skutecznie łagodzą dopiero środki farmakologiczne. Ważne jednak, by nie sięgać po nie (także te dostępne bez recepty) bez porozumienia z lekarzem prowadzącym. Źle dobrany środek mógłby jeszcze sytuację pogorszyć, spowodować zaostrzenie innych objawów, wejść w interakcję z innymi lekami, etc.
Wiadomo, że u części pacjentów występują bardzo nasilone objawy o charakterze napadowym. Charakterystyczne są dla rakowiaka, ale i w przypadku tego schorzenia pojawiają się tylko u ok. 10% pacjentów, najczęściej dopiero w zaawansowanym stadium choroby (chociaż bywa i tak, że objawy są bardzo wcześnie, gdy znalezienie guza okazuje się bardzo trudne, gdyż jest jeszcze zbyt mały, by bez problemu zauważyć go na badaniach obrazowych).
Zaczerwienienie skóry, duszność, biegunka: to objawy wyrzutu hormonów do krwi. Może go wywołać silny stres, niektóre leki, alkohol, ale także produkty spożywcze: kawa, czekolada, pomidory, orzechy, owoce morza, ostre przyprawy, ale także produkty zbyt tłuste lub pozornie zdrowe, ale w zbyt dużych ilościach. Rakowiak nie lubi przejadania.
Pewne substancje sprzyjają atakom, ale to jednak sprawa indywidualna, dlatego, jeśli już do ataku doszło, warto potem, spokojnie przeanalizować, co mogło ostre objawy wywołać i trzeba tych czynników unikać.
Więcej na ten temat, także o najlepszych źródłach witamin grupy B
Zobacz:
Czytaj także:
Guzy NET: groźne nowotwory mylone z astmą czy chorobą psychiczną
Przydatne informacje o chorobie i dla pacjentów na stronie: www.rakowiak.pl
W artykule wykorzystano częściowo informacje za: "Jak żyć z guzem neuroendokrynnym. Poradnik dla pacjenta". Opracowanie naukowe: prof. Beata Kos-Kudła, Klinika Endokrynologii Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, wyd. Novartis Oncology