Zioła są skuteczne, ale leczenie nimi bywa długotrwałe i wymaga cierpliwości. Są również bezpieczne, ale pod warunkiem, że stosujemy je rozsądnie. Zanim zdecydujemy się na roślinną kurację, powinniśmy spytać lekarza, czy nie wpłynie ona na skuteczność zażywanych przez nas innych leków. Szczególną ostrożność w stosowaniu jakichkolwiek preparatów należy zachować w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Przy poważniejszych schorzeniach zioła można potraktować jako specyfiki pierwszej pomocy zanim udamy się do lekarza albo jako wspomaganie właściwej kuracji, ale zawsze po medycznej konsultacji i po rozpoznaniu przyczyn nękających nas dolegliwości.
po 100 g ziela krwawnika, kory dębu i liści szałwii
po 50 g ziela przywrotnika, kłącza wężownika, liścia babki lancetowatej, ziela pięciornika gęsiego, koszyczka rumianku, kwiatu nagietka
2 łyżki mieszanki zalej pół litrem wody, następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 3-4 minuty. Zostaw pod przykryciem do naciągnięcia, a potem przecedź. Ciepły wywar stosuj do podmywania.
po 50 g liści rozmarynu, liści mącznicy, kwiatu stokrotki,kwiatu jasnoty białej, kwiatu tarniny, liści pokrzywy, ziela rdestu ptasiego, ziela przywrotnika, ziela drapacza, korzenia mniszka lekarskiego i owocu róży
Łyżkę dobrze wymieszanych ziół zalej szklanką wrzątku i parz kwadrans pod przykryciem. Pij napar 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem.
2 łyżeczki wysuszonych kwiatów jasnoty białej
Zalej filiżanką wrzątku. Parz 20 minut pod przykryciem, a następnie przecedź. Lekko przestudzonym naparem przemywaj okolice intymne. Możesz także wlać napar do miski z ciepłą wodą i stosować do podmywania się.
5 łyżek rozdrobnionej kory dębu
Zalej 2 litrami wody i gotuj 10 minut. Przecedź i wlej wywar do wanny. Lecznicza kąpiel powinna trwać 15-20 minut.
po 20 g ziela bukwicy, liści pokrzywy, kwiatu jasnoty białej
10 g liści melisy
30 g liści mięty
Łyżeczkę mieszkanki zalej szklanką wrzątku i parz 15 minut pod przykryciem. Przecedź i pij po szklance naparu rano i wieczorem. Kurację rozpoczynaj dwa tygodnie przed spodziewaną miesiączką, a kończ wraz z pierwszym dniem krwawienia.
po 50 g ziela tasznika, ziela, rdestu ptasiego, ziela rdestu ostrogorzkiego, ziela jemioły,ziela skrzypu polnego, liści pokrzywy, liści melisy, kwiatu nagietka, kłącza pięciornika, korzenia omanu, korzenia kozłka lekarskiego
Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Zastaw pod przykryciem do naciągnięcia na 3 godziny, a następnie przecedź. Pij 2 razy dziennie po szklance ciepłego naparu przed posiłkiem.
40 dag świeżych liści jemioły
Zalej litrem słodkiego, białego wina i odstaw na 10 dni. Pij pół szklanki nalewki 2 razy dziennie przed jedzeniem przez 15 dni.
po 100 g liści pokrzywy i owocu róży
po 50 g liści czarnej porzeczki, koszyczka rumianku, korzenia mniszka, korzenia arcydzięgla i kłącza perzu
20 g ziela tysiącznika
Łyżeczkę mieszanki zalej wrzącą wodą i parz pod przykryciem 20 minut. Przecedź i pij gorący napar 2-3 razy dziennie, po jedzeniu.
po 50 g kwiatu ślazu, kwiatu jasnoty białej, liści mięty pieprzowej, liści melisy, kwiatu wrzosu, kwiatu nagietka, koszyczka rumianku, ziela krwawnika i ziela dziurawca
Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Zostaw na 3 godziny do naciągnięcia, a następnie przecedź. Pij 2 razy dziennie po szklance lekko podgrzanego naparu przed posiłkiem.
2 łyżki suszonych kwiatów nagietka
Zalej litrem zimnej wody. Zostaw pod przykryciem na 8-10 godzin. Następnie podgrzewaj zioła (nie gotuj!) pod przykryciem na małym ogniu kwadrans. Przecedź i wlej do wanny wypełnionej do połowy ciepłą wodą. Kąpiel może trwać kwadrans.
100 g morszczynu
po 50 g ziela skrzypu, dziurawca, krwawnika, koszyczka rumianku, korzenia mniszka, kłącza perzu i liścia melisy
Łyżeczkę dobrze wymieszanych ziół zalej szklanką wrzątku. Następnie parz je pod przykryciem 30 minut. Potem przecedź i pij podgrzany lekko napar 2 razy dziennie po jedzeniu.
po 100 g szyszek chmielu, liścia pokrzywy, ziela serdecznika, ziela przywrotnika
po 50 g liści melisy, korzenia lukrecji, korzenia mniszka, liścia mięty pieprzowej, 20 g kwiatu bławatka
Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i parz pod przykry- ciem pół godziny. Następnie przecedź i pij napar przed snem lekko podgrzany.
2 płaskie łyżki korzenia kozłka lekarskiego
Zetrzyj na proszek, wsyp do ciemnej półlitrowej butelki i zalej ćwiartką spirytusu. Odstaw na tydzień, ale codziennie wstrząsaj butelką. Pij 2-4 razy dziennie po 10-30 kropli nalewki (z wodą lub wlanych na cukier).
po 100 g owocu róży, koszyczka rumianku
po 50 g liści melisy, ziela krwawnika, korzenia arcydzięgla, ziela dziurawca
po 20 g szyszek chmielu, korzenia kozłka lekarskiego, liścia mięty pieprzowej
Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, przykryj i zostaw na 20 minut do naciągnięcia. Przecedź i pij ciepły napar 2 razy dziennie.
po 20 g liści melisy i liści rozmarynu
po 30 g korzenia kozłka lekarskiego i ziela dziurawca
Łyżkę mieszanki zalej szklanką wody i zostaw na noc. Rano podgrzej (nie gotuj!) i pij małymi łykami w ciągu dnia.
po 50 g liści brzozy, ziela nawłoci, koszyczku rumianku, kwiatu wrzosu, korzenia lubczyku
Łyżkę mieszanki zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 5 minut. Następnie przecedź i pij po pół szklanki wywaru 3-4 razy dziennie przed posiłkiem.
po 50 g koszyczka rumianku, ziela fiołka trójbarwnego
po 30 g liści mącznicy, ziela skrzypu, kwiatu robinii akacjowej
Łyżkę dobrze wymieszanych ziół zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie doprowadź napar do wrzenia i gotuj 2 minuty. Odstaw na 10 minut. Przecedź i pij szklankę wywaru 3 razy dziennie między posiłkami.
po 50 g kory dębu, liści mięty pieprzowej, liści szałwii, kory wierzby i ziela bukwicy
6-8 łyżeczek przygotowanej mieszanki zalej 2-3 litrami wody i gotuj 2-3 minuty. Zostaw na 20 minut do naciągnięcia i przecedź. Wlej wywar do wanny napełnionej do połowy ciepłą wodą i zażywaj 10-15-minutowych wieczornych kąpieli.
po 50 g kory kruszyny, kwiatu tarniny, liści melisy, liści mięty pieprzowej, koszyczka rumianku, ziela tasznika, ziela krwawnika, ziela rdestu ostrogorzkiego, owocu kopru włoskiego
Czubatą łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 3 godziny. Przecedź, podgrzej i pij po szklance naparu rano i przed kolacją.
Suche liście, pędy, nasiona, owoce, kłącza oraz korzenie leczniczych roślin należy przechowywać: w ciemnych, szczelnych, szklanych słoiczkach, z daleka od słońca i wilgoci (jeżeli do pojemnika dostanie się wilgoć i powstanie pleśń, wszystko ze słoiczka musimy wyrzucić, a pojemnik dobrze wyparzyć, nim włożymy do niego nową partię roślin), niezbyt długo, bo nawet dobrze przechowywane zioła po jakimś czasie tracą swoje właściwości. Najczęściej zioła suszone pojedynczo i sporządzane z nich mieszanki po roku, zioła typu fix po 6 miesiącach (zawierające koper - po 3 miesiącach), a granulaty ziołowe po 1,5-2 latach.
Napary: otrzymuje się je najczęściej, zalewając zioła wrzącą wodą i pozostawiając w rondelku, imbryczku albo szklance na 5-15 minut. Najlepiej pod przykryciem, by dobrze naciągnęły, a zawarte w nich olejki eteryczne nie ulotniły się pod wpływem wysokiej temperatury. Napary przyrządzamy zwykle z kwiatów i liści roślin. Sprzedawane w aptekach czy zielarniach herbatki ziołowe w torebkach (fix) zawierają rozdrobnione zioła, żeby można było szybko przygotować z nich napar - zwykle wystarczy 5 minut. Odcedzony napar pijemy małymi łyczkami.
Odwary: otrzymuje się je, silnie podgrzewając zioła, ale nie dopuszczając wody do wrzenia. Najlepiej podgrzewać je na małym ogniu, stale mieszając. Czas przygotowania to zwykle 15-30 minut. Odwary najczęściej przyrządza się z twardszych części roślin - korzeni, kłączy, kory lub nasion.
Wywary: po zalaniu ziół zimną lub gorącą wodą gotuje się je najczęściej 10-15 minut, a potem zostawia jeszcze pod przykryciem na 10 minut do naciągnięcia. W trakcie gotowania rośliny mogą mocno barwić naczynie, dobrze jest więc przygotować sobie osobny garnek i przeznaczyć go do sporządzania wywarów.
Ok. 1 g - łyżeczka do herbaty rozdrobnionych kwiatów i liści
Ok. 3 g - łyżeczka do herbaty rozdrobnionych korzeni, kłączy albo nasion
Ok. 4,5 g - łyżka stołowa rozdrobnionych kwiatów i liści
Ok. 9 g - łyżka stołowa rozdrobnionych kłączy, korzeni, nasion